24-09-2011 t/m 25-09-2011

Kunstroute in Leiden

Leiden beleeft in september wederom een weekend waar kunstminnaars en cultuurliefhebbers hun vingers bij kunnen aflikken. Van dekenfabriek tot anti-kraak, van woonboot tot wevershuis: in alle hoeken en gaten van Leiden laat de kunst van zich horen.

Scheltema als startpunt

Voor informatie en oriëntatie en voor een kop koffie met taart kan het publiek tijdens de Kunstroute terecht in het karakteristieke Scheltema-gebouw aan de Marktsteeg. Hier is het routeboekje met plattegrond verkrijgbaar en documentatiemateriaal van de deelnemende kunstenaars in te zien. Het gebouw dient daarnaast als podium voor diverse exposities en activiteiten, ook voor kinderen.

De open atelier- en galerieroute is een platform voor veel andere culturele initiatieven en projecten in Leiden. Een greep uit het aanbod. Ook dit jaar is OPEN/Makers aan de Markt weer van de partij en nemen kunstenaars hun intrek in Nieuwe Energie. Museum De Lakenhal neemt deel aan de Kunstroute met een expositie van Frans de Wit en Fer Hakkaart. De Kunstacademie Leiden exposeert in Scheltema en sluit het weekend af met een veiling van eigen werk. Verder maakt Galerie De Pieter in de Breestraat opnieuw een overzichtstentoonstelling van alle deelnemers, na groot succes in 2010, en doet PS/theater de Kunstroute weer aan met de geheimzinnige bakfietstafel. Daarnaast stelt Het Plantsoentheater zijn monumentale ruimte aan het Plantsoen beschikbaar, niet alleen voor deelnemende kunstenaars, maar ook voor jong acteertalent. Tenslotte halen Wijken voor Kunst en het COC Leiden ieder op geheel eigen wijze de kunst uit de periferie. Op initiatief van Wijken voor Kunst leidt de Kunstroute ook dit jaar weer tot in de wijken, onder andere tot de “Smaakmakers in de Stevenshof.” COC Leiden doorbreekt het roze plafond met grensoverschrijdend werk rond het thema “Ambiguïteit is het woord niet – vrouwen en hun keuzes binnen het continuüm.”

Meer informatie over de deelnemers en het nevenprogramma van de Kunstroute Leiden 2011 verschijnt de komende maanden op www.kunstrouteleiden.nl.

Een avontuurlijke route leidt langs ruim 90 locaties waar meer dan 150 kunstenaars werken of exposeren. Een garantie voor inspirerende ontmoetingen, kunstpraat en kijkplezier.