31-10-2010 t/m 31-10-2010

Dichters van het Laatse Oordeel

Op zondag 31 oktober treden in de museumzaal van De Lakenhal tien Nederlandse dichters op met een gedicht dat speciaal geschreven is over Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. De gedichten verschijnen tevens in een exclusieve, bibliofiele uitgave. Saskia de Jong, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, K.Schippers, Rob Schouten, Mustafa Stitou en Anne Vegter lieten zich op verzoek van De Lakenhal inspireren door het wereldberoemde Renaissance schilderij uit 1527.

Zij dragen de gedichten op zondagmiddag voor in nabijheid van het meesterwerk van Lucas van Leyden. Voor dit exclusieve zondagmiddagmatinee ‘Dichters van het Laatste Oordeel’ in Museum De Lakenhal zijn slechts vijftig kaarten beschikbaar.

Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden is het meest geliefde werk van Museum De Lakenhal onder museumbezoekers. Op 20 maart 2011 opent een grote tentoonstelling over Lucas van Leyden en de Renaissance. 

De hel van Lucas van Leyden is tevens inspiratiebron geweest voor ‘Het Laatste Oordeel van Leiden’ dat de avond ervoor plaatsvindt in de Leidse Stadsschouwburg. Huub van der Lubbe, Gerrit Komrij en Ilja Leonard Pfeijffer brengen een inktzwarte, melancholieke en spectaculaire theatervoorstelling met poëzie, proza en muziek. Een dodelijk avondje uit!

De tien gedichten worden gebundeld in een bibliofiele uitgave die gezet en gedrukt wordt door De Baaierd/Silvia Zwaaneveldt, in een oplage van 100 genummerde exemplaren.

Zowel de zaterdagavond als de zondagmiddag zijn naar een idee van Onno Blom.

Aanvang: 14:00, 35 euro (inclusief bibliofiele uitgaven en entree museum)

De Kaartverkoop gaat via de Leidse Schouwburg: http://www.stadspodia.nl/programma/1845/