ARCHIEF VAN PROJECT WEBSITES

Archief | Tentoonstelling Utopia

Utopia 1900- 1940. Visies op een nieuwe wereld
22 september 2013 t/m/ 5 januari 2014
Aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan twee avant-garde bewegingen die de wereld met een enorme overtuiging willen veranderen: het Expressionisme en het Constructivisme. In dit utopisch streven naar Een Nieuwe Mens in een Nieuwe Samenleving gaan de twee gelijk op; in hun invulling daarvan staan zij diametraal tegenover elkaar. De tentoonstelling UTOPIA 1900-1940. Visies op een Nieuwe Wereld brengt dit 20ste-eeuwse spanningsveld in beeld met topstukken uit binnen- en buitenland en opent daarmee nieuwe inzichten voor bezoekers uit de 21ste eeuw.

   
Leidens Ontzet Projectsite Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011
30 september 2011 tot en met 8 januari 2012

Al vier eeuwen lang viert Leiden elk jaar de bevrijding van de Spanjaarden door de geuzen op 3 oktober 1574. Deze tentoonstelling liet zien hoe dit belangrijke historische feit in vierhonderd jaar uitgroeide tot het grootste lokale volksfeest van Nederland. Museum De Lakenhal pakte, samen met de Leidse 3 October Vereeniging, flink uit met een interactieve familietentoonstelling vol verhalen en voorwerpen.

   
Lucas van Leyden en de Renaissance Lucas van Leyden en de Renaissance 2011
Museum De Lakenhal presenteert in samenwerking met het Rijksmuseum de grootschalige tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance. Voor het eerst wordt het werk van de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden getoond in de context van tijdgenoten als onder anderen Albrecht Dürer uit Duitsland, Joachim Patinir uit Vlaanderen, de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondi en de Leidse schilders Aertgen van Leyden en Cornelis Engebrechtsz.
   
Werk in Uitvoering Werk in Uitvoering
In 2010 heeft Museum De Lakenhal haar grootste tentoonstelling ooit: we halen onze depots leeg en gaan de objecten tonen op zaal. Door de tentoonstellingszaal slingert een rollenband (‘de straat’) waarlangs museummedewerkers, conservatoren en specialisten aan het werk zijn.
   
Klik om meer te lezen Van Doesburg and the International Avant-Garde:
Constructing a New World

In nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen presenteerde Stedelijk Museum De Lakenhal van 20 oktober '09 t/m 3 januari '10 in Leiden een groots opgezette tentoonstelling over Theo van Doesburg (1883-1931) en zijn invloed op de internationale avant-garde.
   
Hollandmania Hollandmania
Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland
   
Jan Wolkers

Jan Wolkers okt. 2008 - feb. 2009
Activiteitenprogramma Jan Wolkers 21-10-2008 t/m 15-02-2009
Bekijk de project pagina's Jan Wolkers

   
Bekijk Levend archief
Lees meer >>

Levend Archief
Een hommage aan Jan Wolkers
Bekijk het filmpje >>

   
Rembrandt 400

Rembrandt 400, dec. 2005 - jan. 2007
In 2006 is het 400 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn werd geboren in Leiden. Dit werd met tal van activiteiten groots gevierd in zijn geboortestad. Stedelijk Museum De Lakenhal organiseerde gedurende het jaar drie bijzondere Rembrandttentoonstellingen, aangevuld met een inleidende presentatie over zijn leven en werk in Leiden en exposities van moderne kunstenaars die geïnspireerd zijn door Rembrandt.
Bekijk de project website Rembrandt 400 >>

   
Kunstshot 2009

Kunstshot 2009
Op vrijdag 18 september gingen honderden CKV leerlingen op de fiets de stad in langs ruim twintig culturele instellingen. Daar kregen ze een gevarieerd programma voorgeschoteld van beeldende kunst, theater tot muziek en dans. De Lakenhal, Kunstcentrum Haagweg 4 en Scheltema werkten samen om aan ca 180 scholieren een workshop te geven. Met minimale middelen maakten de leerlingen een kunstwerk geïnspireerd op Theo van Doesburg en de Dada-beweging. Elke klas kreeg een camera waarmee ze het werkproces konden vastleggen.
Bekijk de project website Kunstshot 2009 >>

   
Kunstshot 2008
Kunstshot 2008
Op vrijdag 19 september 2008 gingen de deuren van Leidse culturele instellingen weer open voor het jaarlijks Kunstshot festival.
Schouwburg, theater, museum, concert- en filmzaal - hoe verschillend en divers ook - lieten aan ruim 1500 CKV-leerlingen zien wat ze in huis hadden. In Scheltema organiseerde De Lakenhal samen met kunstenaars van Kunstcentrum Haagweg voor 12 klassen een workshop. De opdracht was:
Zoek een mooi woord en plak dit op een beeldende manier op. Op de foto's is te zien hoe met minimale materialen (zwart plakplastic en een perspex plaat)  de meest mooie kunstwerken werden gemaakt! 
Bekijk de project website Kunstshot 2008 >>
   
Kunstshot 2007

Kunstshot 2007
Kunstshot is het startschot voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming voor het middelbaar onderwijs. Op vrijdag 21 september 2007 vond voor de negende maal het jaarlijkse Kunstshotfestival plaats. Tweeentwintig culturele instellingen in Leiden zetten hun deuren openen in kleine groepjes krijgen de leerlingen workshops of voorstellingen op het gebied van theater, beeldende kunst, erfgoed,dans, film of muziek.
Bekijk de project website Kunstshot 2007 >>

   
Kunstshot 2007

Educatief project Changing Faces/WORK 2006
Stedelijk Museum De Lakenhal organiseerde een bijzonder educatief project bij de fototentoonstelling Changing Faces / WORK. Voor deze tentoonstelling realiseerden zes Europese fotografen in zes (andere) Europese landen een foto-opdracht met als thema WORK.
Bekijk de project website Changing Faces / WORK 2006 >>

   
Kunstshot 2005

Kunstshot 2005
Op vrijdag 16 september 2005 zetten zeventien culturele instellingen voor ruim 1100 CKV-ers hun deuren wijd open in het kader van het Leids CKV Festival. Stedelijk Museum De Lakenhal en vier beeldend kunstenaars van Kunstcentrum ‘Haagweg 4’ zetten de scholieren in het nieuwe cultuurgebouw Scheltema aan het werk met kartonnen dozen voor het uitbeelden van het thema ‘harmonie en disharmonie’.
Bekijk de project website Kunstshot 2005 >>

   
Gert Germeraad: De Tegenstander Gert Germeraad: De Tegenstander
Bekijk een korte diashow >>
   
Jeroen Doorenweerd Jeroen Doorenweerd
Bekijk een korte diashow >>
   
Dropstuff Dropstuff.nl
DROPSTUFF.nl is een landelijk platform voor mediakunst en e-culture dat een mix van digitale en interactieve kunstwerken van professionele kunstenaars en creatieve bijdragen vanuit het publiek LIVE uitzendt op een netwerk van DROPSTUFF HOTSPOTS, die geplaatst worden in musea, bibliotheken, stations, scholen en kunstacademies.
   
Bekijk het interview Jazz met Deelder
(interview door Sneaks Per View >>)
Bekijk een gefilmd interview >>
   

Jaarverslag 2007

Jaarverslag 2007
Beluister het Jaarverslag 2007>

Tentoonstellingen

135 jaar tentoon-
stellingen in Museum De Lakenhal

Vivienne Westwood Affiche

Archief

blader door de eerdere project sites van De Lakenhal

Werk in Uitvoering