De Lakenhal op de Verzamelaarsbeurs

Afgelopen weekend stonden we met een stand op de Verzamelaarsbeurs in de Jaarbeurs. Alles wat maar te verzamelen valt, is hier te vinden: bodemvondsten, klokken, suikerzakjes, lego, curiosa, ansichtkaarten, postzegels, platen, auto’s, serviezen, sieraden, schedels, films, linnen, McDonalds-spullen enzovoort. Je kijkt je ogen uit! En het is helaas niet gelukt om met lege handen naar huis te gaan.
Maar wat toch wel het allerleukste van deze beurs is, zijn de verhalen van de verzamelaars. Door het stellen van een simpele vraag: ‘wat verzamelt u’, kom je terecht in een parallel universum van Michelin-mannetjes, happy meals, de tram in Leiden en ¬†middeleeuwse wapens. De portemonnee is lichter, maar de geest rijker! Dank aan alle verzamelaars! En aan de mensen van de verzamelaarsbeurs natuurlijk – in het bijzonder Benno en Cas!

conservator Rob Wolthoorn houdt cultuur historische taxaties. Op de achtergrond staat fotograaf Tim van Veen. Hij maakte foto's van verzamelaars met hun recente aankoop of favoriete object.

Fotograaf Tim van Veen fotografeert jonge verzamelaar met haar recente aanwinst: Pokemon kaarten.

Rob Wolthoorn bekijkt een geschrift.

Jori Zijlmans bekijkt een ingebracht stuk. het blijkt uiteindelijk om bijzonder 17e eeuws Slibaardewerk te gaan. Het is afkomstig uit Hoorn. Erg bijzonder!

het 17e eeuwse slibaardewerk

Zijlmans geeft uitleg over een perkament.

Hoe klinkt een aardewerk gietmal? Zijlmans laat dat horen aan de vinder van het ongeveer 300 jaar oude malletje waarmee musketkogels werden gegoten. Vindplaats: een van de forten van de Hollandse Waterlinie.

Nog een mooie vondst: middeleeuws aardewerk!