inzamelactie 3 oktober tentoonstelling

Zondag 25 april zaten wij medewerkers van De Lakenhal klaar om de Leidenaren te ontvangen die hun persoonlijke herinneringen kwamen brengen. De objecten en verhalen willen we namelijk gaan gebruiken voor een grote tentoonstelling die in oktober 2011 (!) plaatsvindt: Leidens Ontzet, van Vrijheidsfeest tot Volksfeest.

Hier krijgen Jori Zijlmans (conservator geschiedenis Leiden) en Leon Geutjes (conservator in opleiding) instructies van Anne-Sophie Teunissen (projectleider van deze inzaleactie).

Anne sophie geeft Jori en Leon instructies

Op deze ontzettend zonnig dag vond toch nog een flink aantal mensen de weg naar De Lakenhal.

Leon, Jori en Anne-Sophie op een rij, luisterend naar de verhalen. Ook Els van Eijck, voorzitter van de 3 October Vereniging, heeft geholpen.

Extra bijzonder was het object van de gebroeders Brummelkamp: de banketbakkerij van hun vader verkocht de enige echte zoete haring, gemaakt van speculaas  uit deze koekplank.

de koekplank voor zoete haring

En natuurlijk is er ook flink gelachen: bijvoorbeeld toen groenteboer Mank met een flinke tas met peen en ui kwam aanzetten.

Groenteboer Gerard Mank met zijn zoon

We hebben deze zondag weer heel wat gehoord over hoe Leidenaren ‘hun’ 3 Oktober nu vieren.  Twee dingen misten we echter nog: kinderen die op 3 juli geboren zijn en (de restanten van) een glaasje bier…  Maar er komt nog een inzamelmiddag, dus wie weet!  We staan overal voor open.