verbouwing van de historische afdeling

Boven in het musem bevindt zich de historische afdeling, ‘de histo’ zoals wij die noemen. Hier vind je allerlei objecten en schilderijen over de geschiedenis van Leiden, zoals de hutspot en het wereldberoemde Lancaert tapijt. Onder leiding van conservator Jori Zijlmans is deze afdeling in de zomer onder handen genomen. De tentoonstellingsruimte geeft nu een impressie van hoe de historische afdeling er in 1874 heeft uitgezien.

Een leuk gegeven: Op 3 oktober 1872 werd het museum tijdelijk opengesteld voor het publiek. Ter beveiliging werden politieagenten ingezet en de trappen ‘met planken belegd’. De 3 oktober-collectie die voorheen op het stadhuis werd bewaard, kreeg de prominentste plaats. Om ‘De zelfopoffering van Burgemeester Van der Werf’  centraal te kunnen plaatsen werd zelfs het plafond verhoogd. Ondanks de bezorgdheid over de grote toestroom bezoekers verliep alles goed. Zo staat in het jaarverslag van 1872 dat ‘het lokaal door 4000 personen in beste orde werd bezocht’.

De verbouwing van de historische afdeling.

 

Dit is geen historisch voorwerp. Tenminste, nog niet. In 2200 wellicht wel.