Om het geld of gewoon aangeboren?

Zondag 17 oktober vond de tweede lezing plaats over verzamelen. Socioloog Jaco Berveling was altijd al gefascineerd door verzamelen en bibliofilie, en dat resulteerde in het boek ‘Hebben is Houden, Wat iedere verzamelaar en boekenliefhebber over zichzelf moet weten.’  In dit boek verdiept hij zich in de achtergronden van het verzamelen. Nederland kent enkele miljoenen verzamelaars. Wat drijft al die rangschikkers, oppotters en opstapelaars?

Deze middag lichtte hij in een aanstekelijk verhaal een tipje van de sluier op. Sommige verzamelaars doen het om geld te verdienen, anderen compenseren een ongelukkige jeugd. En waarschijnlijk is het ook genetisch bepaald: de mens is nu eenmaal een jager en verzamelaar.

Soms gaan mensen wat ver in hun verzameling. Bijvoorbeeld Hans Bauer, hij heeft zoveel boeken dat men hem Boekito noemt en dat de woningbouwvereniging zijn huis onbewoonbaar heeft verklaard. Kijk hier naar een filmpje over hem:

http://www.youtube.com/watch?v=yA6g5OUIokQ

Let ook op zijn troostende uitspraak: “netheid is voor de dommen, het genie beheert de chaos.”

Op onderstaande foto zie je hoe Jaco aan een bezoeker een verrassingsei cadeau doet. In die chocolade eieren zit altijd een klein cadeautje. En dat kleine cadeautje? Dat kan over 20 jaar zo maar 1000 euro waard zijn. Dat is wat er nu namelijk wordt betaald voor een poppetje van Maja de Bij dat twee decennia geleden uit zo’n ei kwam. Ga maar eens kijken op zolder of daar tussen het oude speelgoed nog wat Kinder Uberraschung ligt. De chocolade kunt u beter niet meer opeten…

De volgende lezing is op zondag 21 november van Pieter ter Keurs: wat en hoe verzamelden musea in de 19e eeuw?