Leidse lakengilde tussen Kunst en Kitsch

In de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch eind maart werd een Leidse vondst gedaan: een zilveren ‘plooischotel’. Hierop staan de verschillende stadia van de lakenindustrie afgebeeld. Van de schaapjes in de wei, via het spinnen naar het vollen en het verven. Op de laatste afbeelding staan de vele soldaten in hun legerkleding, het eindproduct van het laken. De schotel zou eigenlijk naar de kringloopwinkel gaan, maar daar wilden ze het stuk niet hebben, waardoor het uiteindelijk nu op tafel bij de expert belandde. De schotel is gemaakt in opdracht van het Leidse lakengilde. Of de zilveren schotel echt is, en wat de waarde van het kunsthistorische stuk is, kunt u hier zien. Het begint op circa 14 minuten en 30 seconden…

(Met dank aan onze tuinman voor de tip!)