The big hole to which we shall return – Komt dat zien! Hel, mysterie en utopie

Drie weekenden achter elkaar is er een bijzondere performance te zien in de museumtuin. Theatermakers Robijn Wendelaar en Elsa May Averill geven drie mogelijkheden voor het hiernamaals.  Ze halen hun inspiratie bij  Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden en het boek Utopia van Thomas More. Lees meer over dit project van Utopisch Nest hier.

De actrices schrijven af en toe voor ons blog een kort verslag, hierbij het eerste:

Maandag 16 mei, doorloop van eerste deel gehouden. Improviserend en knullig, dat wel. Met miezer regen. We hebben wel bedacht dat het met weer en wind toch buiten gaat plaatsvinden maar de afgelopen weken kwam er geen druppel uit de hemel. Het blijkt prima te werken. We hopen natuurlijk heel erg dat het publiek hier ook voor gaat want slecht weer past wel goed bij deel 1, (De Hel). Gelukkig werd er wel gelachen. Dit deel, wat we zeer nadrukkelijk in het hier en nu hebben geplaatst, moet gaan over verzet, vasthouden, niet loslaten, wat zich kenmerkt in materialisme, onze neiging onze levens vorm te geven en op te hangen aan de spullen die we verzamelen. Dit in tegenstelling tot Utopia van Thomas More, waar de mensen geen bezit hebben en allen gelukkig en rechtsschapen zijn. Over die mensen valt niet erg veel te lachen maar over onze doorgedraaide consumer society hopelijk wel. Zonder dat we de kwetsbaarheid van al dit weghollen voor de dood en het hiernamaals uit het oog verliezen.

Dinsdag 17 mei, bezig met deel 3 (Utopia). Vooral nog veel praten en bedenken, wat voor dit deel erg prettig is. Dit deel moet namelijk een groot feest worden. De beweging van de hele drieluik moet zijn 1. Geboren worden, uit de aarde omhoog komen maar toch erg vastzitten daarin ook 2. Op de aarde zijn, zoeken en dolen, onwetend maar toch erg je best doen 3. Met een knal de lucht in, opstijgen, boem de toekomst in! Nieke zegt niet voor niets dat dit deel waarschijnlijk het dichtst bij het kleurenpalet van ‘Het laatste Oordeel’ zal komen.

foto van de repetitie.

repetitie