Museumweekend 2012

Museumweekend

14 en 15 april is het landelijk museumweekend. Dit jaar is het thema: Laat je verrijken door het museum. Daar zijn we goed in bij Museum De Lakenhal! Op vertoon van een geldig entreebewijs, waarvoor dit weekend het symbolische bedrag van 1 euro geheven wordt, kan jong en ouder deelnemen aan tal van activiteiten. Niet alleen zijn er op beide dagen om 13.00 en 14.00 uur instaprondleidingen te volgen, er is nog veel meer te beleven.

 

In het donker

 Er zijn nog maar weinig mensen die een ouderwetse toverlantaarn kunnen bedienen. Daan Buddingh en Ankie Menger zijn er daar twee van. Licht uit, brandend kaarsje in de lantaarn, beschilderde glasplaat voor de lens schuiven en zie: er verschijnt een schouwspel op de muur! Tel daar de vertelkunsten en muzikale begeleiding van de lantaarnisten bij op en je wilt nooit meer naar de allernieuwste 3D-film in de bioscoop. Zaterdag om 15.00 uur kun je aanschuiven.

Museum Jeugd Universiteit

Voor kinderen die altijd meer willen weten bestaat de Museum Jeugd Universiteit. Echte professoren en professionals geven 1 keer per maand een college over een interessant onderwerp. Tijdens het museumweekend kun je een proefles bijwonen waarin Drs. Els de Baan antwoord geeft op de vraag: Wie verzint de kleuren in kleren? Voor deze activiteit zijn beperkt plaatsen beschikbaar, dus meld je aan via de website van het museum.

Leidse Salon

De titel Leidse Salon is ontleend aan een 17de & 18de-eeuws fenomeen. Franse dames organiseerden toen naar Italiaans voorbeeld regelmatige bijeenkomsten om te converseren over kunst, literatuur en filosofie. Deze Salons zijn eigenlijk de voorlopers van de huidige praatprogramma’s op televisie en radio.

Zondag 15 april gaat gastheer Onno Blom vanaf 15.00 uur in gesprek met schrijver Jan Siebelink, gastconservator van de tentoonstelling Toverlantaarns Tristan Mostert en voorzitter van het Rembrandt Research Project Ernst van de Wetering. Saxofonist Tom Beek verzorgt de muzikale entourage van deze enerverende middag.