Werk (nog altijd) in Uitvoering

In 2010 baarde Museum De Lakenhal flink wat opzien met het project Werk in Uitvoering. Het was een jaar van herbezinning op de eigen collectie, waarin 13.000 depotstukken uit 135 jaar verzamelgeschiedenis naar zaal gebracht werden om te registreren, schoon te maken en te fotograferen. Bijzonder was dat het publiek deze werkzaamheden live kon volgen. Vanwege die vernieuwende transparante aanpak won het museum met Werk in Uitvoering de Zuid-Hollandse Museumprijs.

Maar weinig mensen weten dat het project achter de schermen nog altijd doorgaat. In 2011 zijn onder andere de objecten die in het buitendepot van Museum De Lakenhal bewaard worden onder handen genomen. Hier staan de grote objecten zoals meubelen, kachels, de ijscokar van Belfi, behangstalen en tapijten. Verder is al het werk op papier beschreven en gefotografeerd.

De collectieregistrator van Museum De Lakenhal plus twee tijdelijke medewerkers zorgen ervoor dat alle collectie-informatie in het collectieregistratiesysteem TMS gezet wordt. Soms worden er bijzondere ontdekkingen gedaan. Op de rollerband kwamen in 2010 bijvoorbeeld allerlei beschilderde glasplaatjes voorbij: afbeeldingen van werkende mensen, landschappen, duivels en dieren, maar ook pikante scenes die dateren uit de 18de en 19de eeuw. Het bleken toverlantaarnplaatjes die met behulp van een lantaarn op een doek of muur geprojecteerd konden worden. De lantaarnist vertelde er een spannend verhaal bij en daarmee was de eerste echte bioscoopervaring geboren.

De plaatjes in de collectie van Museum De Lakenhal zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze komen grotendeels uit het Leidse atelier van de familie Musschenbroek, die gespecialiseerd was in het maken van instrumenten. Een echte verborgen schat dus, met de tentoonstelling Toverlantaarns als resultaat. Deze en andere collectiepresentaties zijn nog tot 12 augustus te bewonderen in het museum. De presentaties Rondom De Stijl en Jan Toorop & H.P. Bremmer zelfs tot 13 januari 2013.

Kennis van de eigen collectie is belangrijk voor zowel het museum als de bezoeker. Zij zien echter alleen de kunstwerken en objecten die op zaal gepresenteerd worden. Wat er in de depots aanwezig is blijft grotendeels onbekend. Dankzij het project Werk in Uitvoering kan Museum De Lakenhal binnenkort haar hele collectie online laten zien. Dat betekent dat iedereen voortaan met een klik op de muis kan zoeken en snuffelen in al het moois dat Museum De Lakenhal met trots en plezier beheert. Houd de website dus in de gaten!

Milou van Oene – Medewerker Publiciteit