Het langste park van Nederland

Vanuit de lucht is ie goed te zien: het historische hart van Leiden wordt omgeven door een aaneengesloten singel. Her en der gedecoreerd met plukjes groen en rakend aan meerdere culturele en historische hotspots, is de singel van Leiden met 6.2 km de grootste herkenbare vestingstructuur van Europa en daarmee een uniek stadsmonument. Al lopend door de stad valt de rondgang helaas niet goed genoeg op en zijn er obstakels die een comfortabele wandeling in de weg staan. Daarom worden er nu concrete plannen gemaakt om het Singelpark te verbeteren en op de kaart te zetten.

Internationale designwedstrijd

Het huidige, rudimentaire, Singelpark heeft drie dingen hard nodig: een duidelijke identiteit, een toegankelijk en open karakter en logische verbindingen tussen de verschillende hoogtepunten langs de singel. Een stadspark dat aan die eisen voldoet levert niet alleen een plek op waar inwoners en dagjesmensen iedere dag weer kunnen genieten, ook het aangrenzende cultuurkwartier, waarvan Museum De Lakenhal onderdeel is, krijgt een flinke impuls.  Om de ideale partij te vinden om deze klus, waarvoor de Gemeente Leiden een flink bedrag beschikbaar heeft gesteld, tot een goed einde te brengen, is een internationale designwedstrijd uitgeschreven.

Zes bureaus

Daarvoor werden zes wereldwijd vermaarde (landschaps-)architecten benaderd, die hun plannen inmiddels ingediend hebben bij het projectteam. Het gaat om Studio Karst, Michael van Gessel (i.s.m. Steven Delva), Latz+Partner, LOLA, Michel Desvigne en Gross.Max. Op http://www.singelpark.nl/ staat meer informatie over de deelnemers te lezen. Op maandag 25 juni as. worden de ingezonden plannen in Museum De Lakenhal besproken door de beoordelingscommissie, waarin ook directeur van Museum De Lakenhal Meta Knol zetelt. Uiteraard houden wij je op de hoogte van de vorderingen en ontwikkelingen.

Prestigieus project

Het Singelpark is een prestigieus project, dat kan bogen op de totstandkoming van succesvolle langwerpige stadsparken wereldwijd. The High Line in New York bijvoorbeeld. Het voormalige verhoogde bevoorradingsspoor in de wijk Manhattan is nu een groene strook, comfortabel verheven boven de drukte van de stad.  

In het Spaanse Valencia werden in de traverse van een omgelegde rivierbedding de Turia tuinen aangelegd. Het park slingert zich door het centrum van de stad en is voor zowel stadsinwoners als toeristen een recreatie- en ontmoetingsplek van formaat.

 

 

Tags: , , , ,