Musea online

Museum De Lakenhal was in 1996 het tweede Nederlandse museum met een eigen website. Die site was hoofdzakelijk functioneel van aard: enkel het broodnodige was er te vinden. Inmiddels is de online cultuur behoorlijk veranderd en hoewel de huidige website van Museum De Lakenhal al een aantal aanpassingsrondes doorgemaakt heeft, loopt deze achter bij de huidige standaard. Achter de schermen wordt dan ook hard gewerkt aan een compleet vernieuwde website, die in 2013 online zal gaan. Maar wat zijn eigenlijk de elementaire bouwstenen van een geslaagde museumwebsite?

Screenshot website Museum De Lakenhal 1999

Stevige basis

Tijdens een rondje surfen langs websites van andere Nederlandse en internationale musea passeren de meest geavanceerde toepassingen de revue. Van speciale videokanalen tot fanatieke blog-communities, er is online inmiddels veel meer te vinden dan enkel de openingstijden en lopende tentoonstellingen. Voorop staat echter een stevige basis: een website waarop het makkelijk navigeren is en die altijd compleet én up to date is. Dat vereist een doordachte routing door de pagina’s en slagvaardigheid van het museumpersoneel. Voor diegenen die enkel naar het adres van het museum op zoek zijn moet een enkele blik op de homepage afdoende zijn. Overzichtelijkheid is ook nodig om het almaar groeiende aandeel bezoekers dat via smartphones op de site terechtkomt te bedienen.

 

Screenshot website Museum De Lakenhal 2002

Leuke extra’s

Op een stevig fundament kun je vervolgens bouwen aan allerlei leuke extra’s. Interactie is daarbij het toverwoord: online bezoekers de mogelijkheid bieden om iets bij te dragen. Persoonlijke ervaringen delen en beeld- of videomateriaal publiceren, bijvoorbeeld. Net als in het museum zelf moet de visuele impuls namelijk het belangrijkste zijn, dus niet teveel lange teksten en ervoor zorgen dat er altijd veel te zien is. Afbeeldingen van de collectie, foto’s van museumbezoek geüpload door bezoekers, nieuwe multimediatoepassingen, etc.   

 

Projectsite Lucas van Leyden 2011

Projectsites

Museum De Lakenhal laat al jaren parallelle projectsites bouwen, speciaal gewijd aan een lopende tentoonstelling. Daar staan alle acties, activiteiten en publiciteit netjes en herkenbaar bij elkaar. Voor PARELEN in kunst, natuur & dans, de grote tentoonstelling die op 15 september 2012 opent, staat weer zo’n projectsite gepland. Over de invulling hiervan volgt later meer. In het online archief kun je alle historische projectsites nog eens rustig bekijken.

Tags: ,