NIETS IS GENOEG

Heeft u ze al gezien? In heel Leiden hangen posters met daarop de tekst NIETS IS GENOEG. Ze zijn onderdeel van een project van proceskunstenaar Martijn Engelbregt en sinds vandaag hangt er ook een exemplaar in de Oude Hal van Museum De Lakenhal.

Installatie in de Oude Hal

 

NIETS IS GENOEG, maar één pamflet ook.

 

Bij de Meelfabriek, Leiden

Engelbregt werd in het kader van de Cultuurweken Leiden door Utopisch Nest (een samenwerking tussen en Museum De Lakenhal en muziektheaterensemble De Veenfabriek) gevraagd in te spelen op de actieperformance ‘Ik wil mijn geld terug’ van De Veenfabriek. Onder regie van Eric de Vroedt gaat de performance over het gegeven dat mensen denken en spreken in termen van ‘míjn belastinggeld’. Het algemeen belang wordt daarmee voor het gemak over het hoofd gezien. In de IKWILMIJNGELDTERUG-actiebus maak je kans je geld daadwerkelijk terug te zien.

In 1996 richtte Engelbrecht de EGBG op: Engelbregt Gegevens Beheer Groep (of: Eens Gegeven Blijft Gegeven). Daarmee zette hij als afstuderend kunstenaar de eerste schreden op het fascinerende vlak van de stroperige bureaucratie. Zijn werken – formulieren, enquêtes, instituten en ondernemingen – zijn regelmatig punt van discussie door de onduidelijke scheidslijn tussen realiteit en kunstwerk. Het formulier om illegalen aan te geven of het zogenaamde ‘Tegenscript’ om telemarketeers het hemd van het lijf te vragen zijn hier bekende voorbeelden van. Op zijn website meer informatie over eerdere projecten van Martijn Engelbregt.

Martijn Engelbregt

 Milou van Oene – Medewerker Communicatie | Publiciteit