Een nieuwe Oude Hal: een goede binnenkomer

Bezoekers van Museum De Lakenhal komen sinds jaar en dag binnen op het zonovergoten voorplein. Hoewel, zonovergoten? Het oorverdovende geroffel van de regen op het glazen dak is deze zomer een vertrouwder fenomeen. Na een kopje koffie begint een bezoek aan het museum, maar allereerst moet dan de monumentale Oude Hal doorkruist worden.

Rechts hangt een tv-scherm. Een video van The making of het moderne historiestuk van fotograaf Erwin Olaf doet daarop iedere dag verslag van dit bijzondere project uit 2011. Veel bezoekers kiezen ervoor om op de bankjes voor het toestel plaats te nemen en de film te bekijken als ontspannen begin van hun museumbezoek. Verder is de ruimte nog leeg. Dat kan anders, want waarom van de Oude Hal geen oriëntatie- en relaxplaats maken? De karakteristieke hal zou een behaaglijke, huiskamer-achtige omgeving moeten worden met een informatiebalie waar bezoekers terecht kunnen met vragen, met wi-fi voor smartphones en een grote ronde tafel met iPads waarop de collectie online geraadpleegd kan worden en catalogi ter inzage klaarliggen. Toekomstvisioenen? Valt wel mee.

Ontwerpster Karen Polder is inmiddels al aan de slag gegaan met het uitwerken van de ideeën. Deze week kwam zij haar eerste ruimtelijke uitwerking laten zien, voorzien van stofstalen en ander inspiratiemateriaal. Vóórdat de tentoonstelling PARELEN in kunst, natuur & dans op 16 september opent, moet de nieuwe Oude Hal klaar zijn.

De voorbereidingen voor diezelfde tentoonstelling PARELEN zijn overigens in volle gang. Eerder wijdde ik al een blog aan de productie van de bijbehorende dansfilms, maar nu wordt ook het kleurenpalet dat kunstenaar Peter Struycken speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde al op de muren aangebracht.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “Een nieuwe Oude Hal: een goede binnenkomer”

  1. [...] kunst, natuur & dans komt steeds dichterbij en dat is inmiddels goed te merken op zaal. In een eerder blog werd bijvoorbeeld het kleurenschema dat Peter Struycken speciaal voor de inrichting van PARELEN [...]