Oktoberfest

Vandaag is het 12 oktober, de dag waarop in 1810 het eerste Oktoberfest van München georganiseerd wordt. Ter ere van de bruiloft van koning Ludwig I en zijn bruid, prinses Therese van Saxe-Hildburghausen, werd het volk op de velden net buiten de stadspoorten uitgenodigd om massaal het glas te heffen. Ter vermaak werden er bovendien paardenrennen georganiseerd. De feestelijkheden vielen zo goed in de smaak dat er een jaarlijks terugkerend festival van werd gemaakt: een traditie was geboren. Om betere weersomstandigheden bij het bier te kunnen serveren, werd het festival in de loop der tijd verplaatst naar september. Tot op de dag van vandaag worden in München tot aan de eerste zondag in oktober met miljoenen inwoners en toeristen tegelijk pullen bier gedronken.

Maar ook Leiden kent een historische biercultuur. Vandaag de dag wordt die cultuur vooral in ere gehouden door de duizenden studenten van de Universiteit, maar ook in Museum De Lakenhal is het één en ander aan bier-erfgoed te vinden. Zo bevindt zich in de collectie een koperen bierpenning uit de 2de helft van de 19de eeuw: een consumptiemuntje avant la lettre. ‘Goed voor een bier’ staat er op te lezen. De penning was geldig bij Bierhuis Stad Nurnberg, een toenmalig café in Leiden.

Maker: G. Kurz, Koperern bierpenning Bierhuis Stad Nurnberg, Leiden. (2e helft 19de eeuw). Voorzijde.

Maker: G. Kurz, Koperern bierpenning Bierhuis Stad Nurnberg, Leiden. (2e helft 19de eeuw). Achterzijde.

Maar er is meer. De Bierbrouwerskamer bijvoorbeeld. Bezoekers van het museum kennen deze ruimte misschien wel. In 1879 krijgt Museum De Lakenhal het interieur van de regentenkamer van het Leidse Bierbrouwersgilde in bezit: een marmeren schouw, beschilderde wandbehangsels en twee zogenaamde ‘bovendeurstukken’, die in 1973 en 1980 met steun van Heineken worden gerestaureerd.

Bierbrouwerskamer in Museum De Lakenhal. Foto: Marc de Haan.

De figuren op die bovendeurstukken, die zoals de naam al doet vermoeden bedoeld waren voor boven de deurpost, stellen de jonge wijngod Bacchus en zijn engelachtige helpertjes voor. Naast de kleine Bacchus rechts in beeld, met een kroon van wijnranken op het hoofd, staan een kruik en een glas bier. Links wordt een theepot ontheiligd en maken de putti afwijzende gebaren. Thee drinken? Ik ben niet gek! – lijken zij te willen zeggen. Op het andere schilderstuk wordt de gerstoogst afgebeeld. Gerst is samen met hop één van de hoofdingrediënten van bier. Wederom laat Bacchus zich het bier goed smaken.

Kom eens een kijkje nemen in het museum of op de collectiesite. En duik daarna de stad in om te proosten op het goede leven.

Hendrik Meijer (1744-1793), De minachting van Bacchus voor thee (vermoedelijk 1772). Beschilderde bovendeurstukken. Inv.nr: S 305 F

Hendrik Meijer (1744-1793), De gerstoogst (vermoedelijk 1772). Beschilderde bovendeurstukken. Inv.nr: S 305 G

Tags: , , , , , , , ,