de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

Activiteiten rondom Van Doesburg and the International Avant-Garde

Iedere zondag organiseert De Lakenhal een
een gratis lezing, workshop of andere activiteit in locatie Scheltema, start 14.00 uur. Hierop aansluitend begint om 15.15 uur in De Lakenhal een rondleiding over de tentoonstelling ‘Van Doesburg’. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum. Ook andere instellingen in Leiden organiseren activiteiten rondom Van Doesburg, zoals het Leids filmfestival, de Veenfabriek en de Universiteit Leiden. Zie hieronder de volledige agenda.

 

6 december
Van Doesburg en de popcultuur
Een goed gesprek tussen publiek en Jan Vollaard, kunstliefhebber en muziekjournalist van NRC Handelsblad, over de invloed van Van Doesburg op Barney Bubbles en de hoesontwerpen van o.a. Elvis Costello en Ian Dury. Start 14.00 uur, locatie Scheltema.

12, 13 december en 20 december
 Art Science studenten en DADA
Op DADA geïnspireerde performances van Art Science-studenten, onder leiding van  beeldend kunstenaar en performer Michiel Pijpe, in Scheltema.

13 december
Van Doesburg en Rietveld: architecten na De Stijl
Lezing door Rob Dettingmeijer, Universiteit Utrecht.

20 december
Mondrie versus Malevie
Jeugdtheatervoorstelling door Tessel van Os en Milou van Bodegraven start om 14.15 en 15.15 uur.
Tijdens de voorstelling vertellen twee kunstenmakers over hun dromen en laten het publiek kennismaken met de Mondrie-look en de wervelende Malevie-stijl.
Na afloop van de voorstellingen wordt speciaal voor een jeugdig publiek een rondleiding gegeven over de tentoonstelling in het museum:
start om 15.15 en 16.15 uur.

Oktober-december: Rondom Van Doesburg
Serie lezingen over Theo van Doesburg en zijn tijd, georganiseerd i.s.m. Studium Generale Universiteit Leiden, plaats: zaal 011, Cleveringaplaats nr.1 Leiden, van 19.30-21.00 uur en voor iedereen gratis toegankelijk. www.studiumgenerale.leidenuniv.nl

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Onderwijsprogramma BeMused door Beeld DoorBeelden

Een nieuw programma voor het VMBO.
In het museum ontdekken de jongeren van alles over de veelzijdige kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931), waarna ze zelf aan de slag gaan in een workshop. Tijdens de workshop leren de leerlingen het abstraheren van de visuele werkelijkheid, zoals Van Doesburg deze techniek toepaste. Onder begeleiding van een Leidse kunstenaar maken de leerlingen zelf een abstract werk.

Doelstelling

In dit programma ontdekken de leerlingen hoe de abstracte werken van Van Doesburg zijn ontstaan. Het bewerken van een herkenbaar motief naar een abstracte compositie, in verschillende stappen, werd door hem ‘doorbeelden’ genoemd. En het proces was belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.
Dit programma is geschikt voor een van de kunstklassen of als vervanging voor een les CKV.

Doelgroep

Alle sectoren van het VMBO. Het programma sluit aan op de theoretische en gemengde leerweg en is met name gericht op de kunstvakken in de bovenbouw van het VMBO.

Werkvorm

Het programma duurt 90 minuten en maximaal 30 leerlingen kunnen eraan deelnemen. Voor deelname is geen voorbereidende les noodzakelijk, wel wordt een actieve begeleider gevraagd per 15 leerlingen. De kosten bedragen € 3,50 per leerling en begeleiders hebben gratis entree. U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier; meer informatie is verkrijgbaar bij de educatieve afdeling van De Lakenhal, tel. 071 5165 360 of via l.vermond@lakenhal.nl.

Museum en school

Wandeling door Leiden

www.groepswijzer.nl

De Lakenhal in Scheltema > Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden