de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

' Sta op en verander de hele rotzooi ' documentaire over Nelly van Doesburg

22-10-2009

In het kader van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde, die De Lakenhal in nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen presenteert, organiseert het museum iedere zondag gratis activiteiten.
Zondag 1 november is in locatie Scheltema de documentaire ‘Sta op en verander de hele rotzooi’ te zien, de film die Hank Onrust maakte over het leven van Nelly van Doesburg. De voorstelling begint om 14.00 uur, duurt 55 minuten en wordt om 15.15 uur gevolgd door een gratis rondleiding in het museum over de tentoonstelling Van Doesburg. Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

In ‘Sta op en verander de hele rotzooi’, in 2000 uitgezonden door de VPRO, wordt het levensverhaal van Nelly van Doesburg door twee vertellers en een rijkdom aan foto’s in beeld gebracht. Nelly van Moorsel, zoals zij toen nog heette, woonde voor het eerst een lezing van Theo van Doesburg bij en wist meteen dat zij hem in het promoten van de nieuwe visie die De Stijl werd genoemd wilde volgen. Zij verliet haar ouderlijk huis, hij zijn vrouw, en de verbintenis met Theo van Doesburg duurde tot aan zijn dood in 1931. Sta op en verander de hele rotzooi’ vond ze en bleef ze vinden. Lang nadat De Stijl niet meer bestond ging Nelly door met het uitdragen van de mede door haar man vormgegeven avantgarde die het gezicht van de vorige eeuw mede heeft bepaald. Wat er tot haar sterven in 1975 allemaal met en vooral dóór haar gebeurde wordt in de film verteld door haar nicht en biografe, Wies van Moorsel, en de dichter K. Schippers.

Zondag 1 november
Filmvoorstelling in locatie Scheltema, start 14.00 uur
Gratis rondleiding over de tentoonstelling in het museum, start 15.15 uur
Beide activiteiten gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.
Zie voor het hele activiteitenprogramma: www.lakenhal.nl/doesburg.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.

======================================================================
Noot voor de redactie: voor informatie:
Saskia Bekke-Proost s.bekke-proost@lakenhal.nl en/of Mia van Iterson, pr@lakenhal.nl,
tel. 071 5165 360. Persfoto’s graag downloaden via www.lakenhal.nl onder ‘persberichten’.

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond