de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

Inwoners van Leiden gratis naar tentoonstelling

02-11-2009

Op vrijdag 13 november zijn de inwoners van Leiden van harte welkom om de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde in De Lakenhal te bezichtigen. Op vertoon van een identiteitspas heeft de Leidse bevolking op deze dag gratis toegang tot het museum en kan tevens deelnemen aan de speciale rondleidingen die van 14.00 tot 17.00 uur doorlopend zullen plaatsvinden.


 

In nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen presenteert De Lakenhal een groots opgezette tentoonstelling over Theo van Doesburg (1883-1931) en zijn invloed op de internationale avant-garde. De meer dan 300 werken van circa 80 kunstenaars – onder wie El Lissitzky, László Moholy-Nagy, Gino Severini, Kurt Schwitters, Hans en Sophie Arp, Hans Richter, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár en Alexander Archipenko – zijn afkomstig van musea uit de hele wereld en voor een groot deel nog nooit in Nederland te bewonderen geweest.
Van Doesburg woonde van 1916 tot 1921 in Leiden. Hier richtte hij in 1917 het tijdschrift De Stijl op, een platform van de gelijknamige kunstbeweging, waar kunstenaars en architecten als onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Vilmos Huszár, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld op zoek waren naar een harmonische en universele stijl. In november 1918 publiceert het tijdschrift een manifest in vier talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels) waarin vooruitstrevende kunstenaars uit de hele wereld worden opgeroepen te ‘strijden voor de vorming van een internationale eenheid in Leven, Kunst en Kultuur’. Zie voor verdere informatie: www.lakenhal.nl/doesburg.


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond