de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

K. Schippers over Theo en Nelly van Doesburg:

02-11-2009


A.s. zondag 8 november om 14.00 uur houdt schrijver K. Schippers een lezing over Theo en Nelly van Doesburg in locatie Scheltema van De Lakenhal Leiden. Deze lezing komt in de plaats voor het optreden van de pianisten Peter Beijersbergen van Henegouwen en Ben Hurrelbrinck, die door omstandigheden geen doorgang kan vinden.

K. Schippers was onder andere auteur van het boek Holland Dada en verzorgde de uitgave van Nieuwe Woordbeeldingen, een gedichtenbundel van Van Doesburg. In de lezing gaat hij in op het turbulente leven van Theo en Nelly van Doesburg en bespreekt onder meer hun Dada-activiteiten, de contacten met verschillende architecten als C. van Eesteren en A. Elzas, als ook de door Van Doesburg gebouwde atelierwoning in Meudon waar ook K. Schippers in de jaren negentig anderhalf jaar heeft gewoond.
Multidisciplinair als Van Doesburg was, als schilder, architect, vormgever, typograaf, kunstcriticus, dichter, redacteur en uitgever, streefde hij naar veranderingen in alle disciplines en vooral naar een synthese van kunst en leven: een ‘constructeur van het nieuwe leven’. In 1917 richtte hij het tijdschrift De Stijl op, een platform van de gelijknamige kunstbeweging, waar kunstenaars en architecten als onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Vilmos Huszár, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld op zoek waren naar een harmonische en universele stijl. Niet alleen was Theo van Doesburg de belangrijke promotor van De Stijl maar tegelijkertijd ook een aanhanger van de antikunst van Dada. Hij schiep alter ego’s als de dadaïstische dichter I.K. Bonset en de Italiaanse schrijver Aldo Camini. Tijdens de Dada-optredens in Duitsland en vervolgens in Nederland, met zijn derde vrouw Nelly en de kunstenaars Kurt Schwitters en Vilmos Huszár, genoot hij van de ophef die ze veroorzaakten.
Na afloop van deze lezing volgt om 15.15 uur in het museum een gratis rondleiding door de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World. Deelname aan de lezing en rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.
De rijk geïllustreerde, Engelstalige catalogus Van Doesburg and The International Avant-Garde. Constructing a New World (240 pagina’s met 250  kleurafbeeldingen) is voor € 25,00 verkrijgbaar in de museumwinkel.

In het kader van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde, die De Lakenhal in nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen presenteert, organiseert het museum iedere zondag gratis activiteiten.
Locatie Scheltema: Marktsteeg 1, Leiden (1 min. lopen vanaf het museum). Zie voor verdere informatie: www.lakenhal.nl/doesburg.


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond