de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

Lezing Van Doesburg en de Russische Avant-Garde

17-11-2009

In het kader van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World geeft Linda Boersma, hoogleraar Universiteit Utrecht, op zondag 22 november een lezing over Van Doesburg en de Russische Avant-Garde in Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden. In de lezing schetst Linda Boersma de ontwikkeling van de vriendschap, de artistieke verwantschap en de gemeenschappelijke ambities van Theo van Doesburg, Kazimir Malevitsj en El Lissitzky en het dramatische einde daarvan.
 

Op 9 september 1919 schreef Theo van Doesburg aan zijn collega Chris Beekman:"Ik ben zeer verheugd dat ons eerste Manifest in Rusland gearriveerd is. Ik ben benieuwd hoe het daar ontvangen wordt. Natuurlijk ben ik verlangend naar een verbinding met onze Russische collega's. Zou hun werk nog in het teken van het vermicelli-expressionisme staan of zouden ze al verder zijn? Rusland is de enigste verbinding, die ons is ontgaan." Tevreden en met zijn gebruikelijke enthousiasme zou Van Doesburg enkele jaren later constateren dat de jonge Russische kunstenaars "allemaal werken in onze geest; in die van de Nieuwe Beelding".
Dr. Linda S. Boersma is Universitair Docent aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Zij publiceerde over dit onderwerp onder andere: 'Malevich, Lissitzky, Van Doesburg: Suprematism and The Style', in Charlotte Douglas, Christina Lodder (ed.), Rethinking Malevich. Proceedings of a Conference in Celebration of the 125th Anniversary of Kazimir Malevich's Birth, The Pinda Press, London 2007.
De lezing begint om 14.00 uur in locatie Scheltema. Aansluitend volgt om 15.15 uur een gratis rondleiding langs de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde. Het bijwonen van de lezing en deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

 

In het kader van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde, die De Lakenhal in nauwe samenwerking met Tate Modern presenteert, organiseert het museum iedere zondag gratis activiteiten.
Locatie Scheltema: Marktsteeg 1/hoek Oude Singel, Leiden (1 min. lopen vanaf het museum).
Zie ook www.lakenhal.nl/doesbrug.

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.

 


 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond