de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

Van Doesburg en de popcultuur

01-12-2009

In het kader van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World geeft Jan Vollaard, kunstliefhebber en muziekjournalist van NRC Handelsblad, op zondag 6 december om 14.00 uur een lezing over Van Doesburg en de popcultuur. De lezing vindt plaats in locatie Scheltema, 2 minuten lopen vanaf De Lakenhal, en is gratis toegankelijk.


Theo van Doesburg (1883-1931) oefent nog steeds invloed uit op hedendaagse kunstenaars, vormgevers en ontwerpers. Ook Barney Bubbles (1942-1983), hoesontwerper voor onder andere platenmaatschappij Stiff, had een grote bewondering voor Van Doesburg en de principes van De Stijl. Op de platenhoezen die hij ontwierp voor onder anderen Elvis Costello, Ian Dury en Nick Lowe zijn duidelijk motieven of onderdelen te herkennen die teruggrijpen naar kunstwerken uit het begin van de vorige eeuw. Op de hoes van Nick Lowe’s ‘I love the sound of breaking glass’ bijvoorbeeld gebruikte hij de afbeelding van een cirkelzaagblad, zoals Van Doesburg die gebruikte op de omslag van het tijdschrift Mécano uit 1922.
Zondag 6 december zal Jan Vollaard ingaan op de relatie tussen Van Doesburg, Bubbles en de popcultuur. De lezing wordt toegelicht met lichtbeelden en uit zijn eigen collectie vinyl draait Jan Vollaard 45 toerenplaatjes.
Locatie Scheltema ligt op 2 minuten lopen vanaf De Lakenhal. De lezing is gratis toegankelijk en begint om 14.00 uur. Na afloop start om 15.15 uur in De Lakenhal een gratis rondleiding langs de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde. Deelname aan deze rondleiding is ook gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

De tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.


 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond

Klik op de thumbnail voor een hoge resolutie versie


-

Klik op de thumbnail voor een hoge resolutie versie


-

Klik op de thumbnail voor een hoge resolutie versie


-

Klik op de thumbnail voor een hoge resolutie versie


-