de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

Van Doesburg en Rietveld: architecten na De Stijl

04-12-2009

In het kader van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World geeft Rob Dettingmeijer, verbonden aan de Universiteit Utrecht, op zondag 13 december om 14.00 uur een lezing over Van Doesburg en Rietveld, architecten na De Stijl. De lezing vindt plaats in locatie Scheltema, 2 minuten lopen vanaf De Lakenhal, en is gratis toegankelijk.

De vormexperimenten met architectuur van Van Doesburg (en Van Eesteren) gingen voor een deel verder dan de architectuur van Rietveld. Maar internationaal werden juist Rietveld en Oud, meer dan Van Doesburg en Van Eesteren, als architecten van De Stijl gezien. Rob Dettingmeijer zal in zijn lezing ingaan op de wereld van Van Doesburg en Rietveld. Rietveld bschouwde zichzelf veel meer als een ‘Nieuwe Bouwer’ met een vrije opvatting over vormgeving dan behorend tot de groep kunstenaars van De Stijl. Hij was de trotse plaatsvervangend gedelegeerde van het Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM) dat in 1928 was opgericht. Ook Van Doesburg probeert met zijn eigen huis in Meudon in 1929 aansluiting te vinden bij de architectuur,  zoals die door het CIAM werd gepropageerd. Maar dit lukt niet meer en Rietveld vertelt aan Oud dat Van Doesburg 'op tijd' is gestorven. In 1946 ontwerpt Rietveld nog een huis dat hoogstwaarschijnlijk als zijn ideale woning mag worden gezien. In dat ontwerp neemt hij forse afstand van de dan tot stijl met stijlkenmerken benoemde 'International Style'.

Locatie Scheltema ligt op 2 minuten lopen vanaf De Lakenhal. De lezing is gratis toegankelijk en begint om 14.00 uur. Na afloop start om 15.15 uur in De Lakenhal een gratis rondleiding langs de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde. Deelname aan de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.
Zie voor meer informatie: www.lakenhal.nl/doesbrug


De tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.              
           


======================================================================
Noot voor de redactie: voor informatie Mia van Iterson, pr@lakenhal.nl, tel. 071 5165 360.


Meer persfoto’s graag downloaden via www.lakenhal.nl onder ‘persberichten’.


 

Informatie
Afdeling Presentatie, Mia van Iterson/ Lydia Vermond