de persoonDe StijlschilderkunstarchitectuurvormgevingDada
NL | ENhomeVan Doesburg tentoonstelling activiteiten bezoekersinformatie persberichten sponsoren + links

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

In nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen presenteert Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden een groots opgezette tentoonstelling over Theo van Doesburg (1883-1931) en zijn invloed op de internationale avant-garde. Met meer dan 300 werken van circa 80 kunstenaars neemt de expositie het hele museum in beslag. Diverse zalen met de vaste collectie zijn hiervoor ontruimd. Niet alleen schilderijen, maar ook beelden, maquettes, meubels, affiches, films, typografische ontwerpen en tijdschriften geven een beeld van de levendige internationale kunstwereld waarin de verschillende disciplines steeds meer met elkaar verweven raakten. Van Doesburg is neergezet als de onvermoeibare, veelzijdige en centrale persoon binnen die internationale avant-garde.
Er is werk te zien van onder anderen El Lissitzky, László Moholy-Nagy, Gino Severini, Karl Peter Röhl, Werner Graeff, Walter Dexel, Kurt Schwitters, Hans en Sophie Arp, Raoul Hausmann, Hans Richter, Henryk Berlewi, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Alexander Archipenko en Fernand Léger. De kunstwerken  zijn afkomstig van musea uit de hele wereld en voor een groot deel nog nooit in Nederland te bewonderen geweest.

Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreid activiteitenprogramma met (avant-garde) films, theatervoorstellingen, voordrachten en kinderactiviteiten.

Van 20 oktober 2009 t/m 3 januari 2010 is de tentoonstelling te zien in De Lakenhal en van 4 februari t/m 16 mei 2010 in Tate Modern, Londen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige catalogus Van Doesburg and The International Avant-Garde. Constructing a New World, onder redactie van Gladys Fabre en Doris Wintgens Hötte (240 pagina’s met 250 kleurafbeeldingen; € 25,00).

De vormgeving van de tentoonstelling was in handen van Ramin Visch en de grafische vormgeving is verzorgd door Katja van Stiphout.