INFORMATIE VOOR MIDDELBARE SCHOLEN

Jóuw animatie, film of game op het vetste culturele podium van NL?
DROPSTUFF.nl komt naar Leiden van 28 oktober t/m 22 November 2009!

Educatief (CKV-) programma bestaande uit:
- behandeling van het DROPSTUFF.nl lespakket, met kunst, nieuwe media en vrijheid van meningsuiting als thema, door eigen docent.
- videoworkshop in het ‘glazen huis’ van Dropstuff.nl.
- vertoning van de door de scholieren gemaakte films op DROPSTUFF.nl en op de HOTSPOTS in heel Nederland.

NB Er is beperkte capaciteit voor de workshops in het paviljoen (15 x een groep van ±12 leerlingen). Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Aanmeldingen kunnen in noodgevallen gewijzigd worden tot 14 september. Deelname aan het project is gratis, echter voor afzeggingen na 14  september wordt er €15,- per opgegeven leerling in rekening gebracht aan de betreffende school.
U kunt het lespakket [docentenhandleiding en werkboek leerlingen] opvragen bij mirjam@dropstuff.nl.


'Resultaat videoworkshop Da Vinci College, 5 november 2009
DROPSTUFF
DROPSTUFF.nl is een landelijk platform voor mediakunst en e-culture dat een mix van digitale en interactieve kunstwerken van professionele kunstenaars en creatieve bijdragen vanuit het publiek LIVE uitzendt op een netwerk van DROPSTUFF HOTSPOTS, die geplaatst worden in musea, bibliotheken, stations, scholen en kunstacademies. De content wordt via internet gestuurd naar alle locaties tegelijk en verbindt de locaties onderling middels beeld en geluid. De programmering wordt aangestuurd vanuit een mobiel 'glazen huis' dat rondreist langs centrale pleinen in grote en middelgrote steden in Nederland. Hiermee is het project ook echt aanwezig in de fysieke openbare ruimte. Een soort narrowcasting, maar dan volledig gebaseerd op participatie. Op deze manier ontstaat er een echt interactief platform met een ongekend grote reikwijdte: 'Jóuw animatie, filmpje of game op het vetste culturele platform van NL?'. Alles staat in het thema ‘vrijheid van meningsuiting in relatie tot kunst en nieuwe media’. In november 2009 komt i.s.m. De Lakenhal het mobiele glazen huis naar Leiden!

Het programma van de uitzending bestaat uit:
-50%: Interactieve kunstwerken en games van professionele kunstenaars en ontwerpers.
-20%: Video’s van scholieren, de resultaten van het educatieprogramma.
-20%: Digitale inzendingen naar het Open Podium ‘Drop ya Stuff!’ of bijdragen van iedereen die deelneemt via sms of email.
-5%: Werk van studenten op academies en universiteiten die via Masterclasses een groot podium krijgen.
-5%: Redactionele bijdragen met bijv. bijdragen van partners als MTV en Boomerang, stellingen en opinies.
-0%: Reclame! DROPSTUFF.nl is het eerste publieke platform in Nederland dat 100% cultureel wordt geprogrammeerd!

Het Educatieprogramma: video-workshops
In de steden waar het ‘glazen huis’ neerstrijkt, bieden wij middelbare scholieren van deelnemende VMBO, HAVO en VWO -opleidingen workshops aan in het maken van een eigen video-productie onder begeleiding van professionele cameramensen en editors. Hierbij staat de thematiek: 'kunst in relatie tot vrijheid van meningsuiting' en begrippen als ‘censuur’, ‘manipulatie’ en ‘artistieke vrijheid’ centraal.

Er is een lespakket ontwikkeld waarbij binnen het CKV of maatschappijleer-curriculum twee voorbereidende lessen worden gegeven door de eigen docent. Hierin gaan leerlingen met elkaar in discussie over de boodschap van een aantal bestaande kunstwerken. Vervolgens werken zij aan een storyboard voor eigen films. Ze bepalen in groepjes van vier leerlingen het thema, hoe ze dit moeten ‘schieten’ en hoe het uiteindelijk gemonteerd moet worden. Aansluitend volgen de leerlingen gedurende één werkdag een praktijkles in het ‘glazen huis’, begeleid door workshopleiders van DROPSTUFF.nl (Per dag is een begeleider vanuit de school gewenst).

De filmpjes worden na voltooing aan elkaar vertoond en ge-upload naar YouTube en de DROPSTUFF website. De meest bijzondere werken worden opgenomen in de dagelijkse programmering van DROPSTUFF.nl, waarmee het dus in musea, bibliotheken en scholen door heel Nederland wordt uitgezonden.

DROPSTUFF.nl stelt een docentenhandleiding en een werkboek voor leerlingen beschikbaar. Op www.dropstuff.nl vindt u het meest actuele toerschema.Aan de workshop zijn geen kosten verbonden voor de school. Wel brengen wij kosten in rekening als leerlingen niet op komen dagen (15 euro per leerling), of het programma halverwege verlaten. Dit geeft ons de mogelijkheid om de workshops opnieuw aan andere leerlingen te kunnen aanbieden.

AANMELDEN: Stedelijk Museum De Lakenhal, Ankie Stoutjesdijk ankie.stoutjesdijk@gmail.com

HOTSPOTS
Mede vanwege de beperkte capaciteit van de workshops in het ‘glazen huis’ hebben wij een HOTSPOT-programma ontwikkeld waarbij de praktijkles ook binnen-schools worden aangeboden door de eigen docenten. Dit is beschikbaar voor middelbare scholen die zich abonneren op een HOTSPOT op school. De HOTSPOT is een video-wand van ongeveer 1 meter breed, 2 m hoog en 30 cm diep. In de wand zijn een PC, een LCD-scherm, een touchscreen en een webcam ingebouwd. De HOTSPOT zend LIVE dezelfde programmering uit als het ‘glazen huis’ en heeft dezelfde interactieve mogelijkheden en daarmee kan een uitwisseling van content ontstaan. De school heeft bovendien de mogelijkheid om de resultaten van de eigen workshops op de eigen HOTSPOT te vertonen.
Door een bijdrage van onder andere de Mondriaan Stichting kunnen we alle deelnemende middelbare scholen een HOTSPOT met korting
aanbieden op huurbasis
. De bijdrage in de kosten die wij vragen is 1.000,00 euro per jaar, ex BTW, met een minimale overeenkomstduur van 2 jaar. Dat is inclusief het gebruiksrecht van het lesprogramma en onderhoud en garantie van de apparatuur op basis van normaal gebruik.

Voor aanvragen of meer inhoudelijke informatie over de HOTSPOT kunt u direct contact opnemen met DROPSTUFF.nl via info@dropstuff.nl of
020-7774163 (alleen tijdens kantoortijden)
Dit programma vind o.a. plaats in het kader van het project BeMused: VMBO-programma's in de Leidse musea. Zie www.bemused.nl

< terug naar homepagina