EERDER IN HET MUSEUM    < terug


30-05-2010 t/m 31-12-2010

Grote gele doek van Jan Wolkers

Museum De Lakenhal in Leiden heeft het laatste grote schilderij van Jan Wolkers aangekocht, door hemzelf ‘het grote gele doek’ genoemd. Wolkers maakte dit schilderij kort voor zijn overlijden in 2007. Hij beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar.

Luister naar een kort interview bij het Radio 1 Journaal met Meta Knol. http://nos.nl/audio/160652-museumdirecteur-de-lakenhal-over-doek-wolkers.html

De laatste twintig jaar werkte Wolkers heel geconcentreerd aan een oeuvre van grotendeels monochrome schilderijen, waarbij de verf in korte verftoetsen met subtiele kleurschakeringen op het doek werd gezet. Met dit grote gele doek wilde Wolkers een stralend schilderij maken. De goudgele kleur van het schilderij was geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast het atelier. De kunstenaar had ooit een stekje ervan meegenomen uit de Leidse Hortus Botanicus.

Jan Wolkers (Oegstgeest 1925 - Texel 2007) bezocht Museum De Lakenhal vaak, al vanaf zijn vroegste jeugd. Het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk op hem achter en waarschijnlijk inspireerde de collectie hem als beeldend kunstenaar en schrijver. In 2008 bezochten tienduizenden mensen de overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Wolkers in De Lakenhal.


< terug

Archief

blader door de eerdere project sites van De Lakenhal

Werk in Uitvoering

Leidens ontzet
Vrijheidsstrijd &
volksfeest

vanaf 30 september 2011

tekst