EERDER IN HET MUSEUM    < terug


10-03-2012 t/m 13-01-2013

De vroege stijl

Theo van Doesburg richtte in 1917 in Leiden het tijdschrift De Stijl op. Samen met andere kunstenaars ontwikkelde hij het proces van het doorbeelden, het maken van steeds abstractere kunst.
De presentatie laat het vroege werk van onder andere Van Doesburg zien.

De vroege stijl
In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden het tijdschrift De Stijl op. Rondom dit tijdschrift groepeerden zich kunstenaars als Mondriaan en Bart van der Leck. Zij zochten-  net als Van Doesburg- naar een abstracte kunstvorm.  De Stijl zorgde voor een radicale verandering in de kunst. Hierdoor aangestoken experimenteerden in Leiden  ook Harm Kamerlingh Onnes, Theo Lohman en Hendrik Valk met vormen van abstractie.

 

Rondom Jan Toorop en H.P. Bremmer 1890 – 1930
Een kleine presentatie rondom een nieuwe aankoop: een gepointilleerd schilderij van Jan Toorop getiteld:  Twee bomen, ca. 1897. Toorop woonde indertijd in Katwijk  en werd – ook internationaal – erkend als een groot en belangrijk kunstenaar. Hij zorgde voor een frisse wind binnen het Leidse kunstklimaat en beïnvloedde met zijn gepointilleerde schilderstijl onder anderen de kunstenaars H.P. Bremmer, Jan Vijlbrief, Thorn Prikker en Van Daalhoff.

 

Beide collectiepresentaties zijn tot 13 januari 2013 te bezichtigen


< terug

Archief

blader door de eerdere project sites van De Lakenhal

Werk in Uitvoering

Leidens ontzet
Vrijheidsstrijd &
volksfeest

vanaf 30 september 2011

tekst