Home

Wekelijks interviewt Sebastiaan van Loosbroek, journalist voor o.a. het Leidsch Dagblad, mensen met een bijzondere band met de Lammermarkt. De interviews gaan over persoonlijke ervaringen, de geschiedenis van de Lammermarkt en anekdotes die zich rond dit gebied hebben afgespeeld.

Deze week: Evert van der Ploeg (78). Hij is de buurman van de pandjes aan de Lammermarkt die gesloopt gaan worden en maakt de verbouwing van het plein tegenover hem van dichtbij mee.

Interview #2 – Evert van der Ploeg

Sloop wat geen historische waarde heeft

'Op de dag dat ik naar dit huis verhuisde, was het 3 oktober. Ik kon nergens langs. Ik had gedacht dat ik m’n auto gewoon neer kon zetten en dan m’n huisraad wel kon verplaatsen. Maar dat ging niet. Er was toen kermis aan de gang op de Lammermarkt, en een kermisexploitant bood me z’n karretje aan. “Hier heb je m’n vergunning”, zei hij. Toen kon ik alsnog aan de slag.

kermis voor mijn deur

Elk jaar weer is er kermis voor m’n deur. Het hele plein is dan afgeschermd met stellages en hekwerken. Maar dit jaar en volgend jaar niet, vanwege de verbouwing. Daarna komt de kermis weer terug. Ik woon hier nu vijf jaar. Ik kende Leiden al wel, ik herinner me nog de tijd dat er blauwe trams door de Breestraat reden. Dat moeten de jaren ’60 zijn geweest. Ik heb m’n huidige vrouw hier in Leiden ontmoet, zodoende woon ik hier nu.

slopen en verbouwen

Wist je dat deze woning ook gesloopt zou gaan worden voor de uitbreiding van Museum De Lakenhal, net als de pandjes van nummer 29-31? Ik ben blij dat dat niet doorgaat, want ik heb er de afgelopen jaren veel aan verbouwd. Dit pand bestaat namelijk al sinds 1937, maar er is nooit groot onderhoud aan geweest. Maar ja, m’n buurman moet dus weg. Ik vind dat erg jammer, want hij is een goeie buur. En mijn berging verdwijnt ook, zodat ik mijn fiets niet meer kwijt kan. Weet je wat de gemeente zei? “Dan zet je hem toch in de Waagstalling?” Ik dacht dat ze een grapje maakten, maar ze meenden het. Toch vind ik het op zich prima dat het pand naast me gesloopt wordt, omdat er een modern pand voor in de plaats komt. Het is oud en heeft geen historische waarde. Al die troep blijven onderhouden, wat kost dat wel niet?'

Evert van der Ploeg
Evert van der Ploeg

stad van superlatieven

Om het proces van de sloop van de Lammermarkt goed in beeld te krijgen maak ik bijna dagelijks foto’s vanaf Molen de Valk. En onder begeleiding mag ik het bouwterrein op. Ik denk dat ik al zo’n driehonderd foto’s heb, want dat gaat snel hè, met digitale fotografie. De gemeente heeft zelfs gevraagd of ik de foto’s wil afleveren aan het gemeentearchief. Leiden is een stad van superlatieven. De grootste, de meeste, de hoogste… Nu krijgen we de diepste ondergrondse parkeergarage van Nederland. In Delft heb je er ook zo een. Ik ben het nog nagegaan, die is zestig centimeter minder diep. Straks, als het af is, ziet het er vast mooi uit. De Lammermarkt was ook wel aan een opknapbeurt toe. Het was zo ongelooflijk saai!’

Sebastiaan van Loosbroek (1992) is masterstudent Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit Leiden en is freelance journalist. Hij schrijft onder meer voor Leids Universitair Weekblad Mare en is columnist van Leidsch Dagblad.