Home

Film: Interesting noises and movements from my backyard

De film 'Interesting noises and movements from my backyard' (april 2018-december 2018) is door Museum De Lakenhal aangekocht. De film zal tijdens het gratis openingsfestival van 20 t/m 23 juni te zien zijn.

Marlies van Boekel

"In april 2017 ben ik begonnen met filmopnamen van de nieuwbouw van het museum vanuit mijn eigen tuin. Het leek me heel interessant om het bouwproces van zo’n groot nieuw gebouw in de context van een 17de-19de -eeuwse binnenstad te volgen.

De eerste maanden was er van het gebouw zelf nog niets te zien, maar toch was er al wel veel te zien en te horen: Bewegende kranen met hun kenmerkende geluiden, roepende, zingende en fluitende mannen en… regelmatig een immens kabaal. Pas in januari 2018 kon ik het gebouw voor het eerst zien boven de tuinmuur.

Ik heb deze opnames niet gemaakt vanuit het technische standpunt van een architect of bouwondernemer, maar vanuit het standpunt van buurtbewoner en kunstenaar. Ik genoot van de prachtige kraanbewegingen, het beeldrijm van de lijnen van de kranen met de omliggende daken en de lijnen in de lucht, de verandering van licht op de kranen en het gebouw, het samengaan van de geluiden uit de stad en de tuin met de bouwgeluiden en vooral ook van het proces van het bouwen zelf. Het was alsof er een reusachtige bijenkorf in mijn achtertuin stond, waar het bouwplezier vanaf spatte. Het was mooi om te zien hoe elke dag het gebouw weer een stukje verder groeide. En ik genoot zelfs van de verschillende soorten lawaai. Hé, dat geluid heb ik nog niet eerder gehoord! Snel opnemen!

Het was moeilijk om een keuze te maken uit de vele uren filmopnames (ongeveer 50 uur!), maar de uiteindelijke versie is na een aantal selectierondes gecomprimeerd tot ongeveer 14 minuten. De opnames lopen door tot en met 31 december 2018. Dat leek me een mooi moment om te stoppen met de opnames. Het gebouw was inmiddels in december in gebruik genomen en er werden nauwelijks nog werkzaamheden verricht.

De Leidse filmmaker Jan Stap heeft de filmfragmenten gemonteerd tot een lopend geheel."