Home

Onderwijs Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid (VMBO)

Ter gelegenheid van Leiden 400 hebben Museum De Lakenhal en Erfgoed Leiden en Omstreken samen onderwijsaanbod ontwikkeld voor de eerste klassen van het VMBO. Het programma bestaat uit twee delen: een rondleiding door de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid in Museum De Lakenhal en archiefonderzoek bij Erfgoed Leiden en Omstreken in het project Welkom?.

De rondleiding:

Tijdens de rondleiding in Museum De Lakenhal maken de leerlingen kennis met de reis die de Pilgrims 400 jaar geleden maakten: van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze in vrijwillige ballingschap verbleven en ten slotte, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. In hun zoektocht naar vrijheid overschreden de Pilgrims 400 jaar geleden letterlijke en figuurlijke grenzen. Hiermee vergrootten ze hun eigen vrijheid én perkten ze tegelijkertijd de vrijheid van anderen in. De zoektocht naar vrijheid is van alle tijden, net als de grenzen ervan. Wat betekent vrijheid voor jou? Tijdens de rondleiding worden de leerlingen actief op dit universele thema bevraagd.

Het archiefonderzoek:

Bij het bezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken duiken de leerlingen in de geschiedenis van migratie. In kleine groepjes onderzoeken ze archiefstukken over verschillende groepen migranten in Leiden en omgeving door de eeuwen heen. De hoofdvraag bij dit onderzoek is ‘Waren deze migranten welkom?’. De groepjes delen hun onderzoeksresultaten met elkaar en bespreken deze. Zo werd de ene groep met open armen ontvangen door de overheid, maar niet door de lokale bevolking. Bij een andere groep was het tegenovergestelde het geval. Wat maakt of immigranten wel of niet worden verwelkomd en zich welkom voelen? Uitbreiding is mogelijk met het project ‘Jonge Spoorzoekers’, waarbij de leerlingen een huidige migrant interviewen.

Praktische informatie:

De rondleiding door de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid boek je rechtstreeks bij Museum De Lakenhal, het programma Welkom? rechtstreeks bij Erfgoed Leiden en Omstreken. De programma’s zijn ook los van elkaar te boeken.

Over de rondleiding:

  • Duur: 60 minuten
  • Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen
  • Maximum aantal groepen tegelijk: 2
  • Prijs per groep: €55 incl. museumentree
  • Boeken: vraag dit programma minimaal 3 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.

Over Welkom?:

  • Bezoek aan ELO: 90 minuten
  • Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen
  • Maximum aantal groepen tegelijk: 1
  • Prijs per leerling: € 2,50
  • Boeken: mail naar educatie@erfgoedleiden.nl of bel naar 071 516 5355.