Home

Onderwijs Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid (groep 6, 7 & 8)

Ter gelegenheid van Leiden 400 hebben Museum De Lakenhal en Erfgoed Leiden en Omstreken samen onderwijsaanbod ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het Primair Onderwijs. Het programma bestaat uit twee delen: een rondleiding door de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid in Museum De Lakenhal en een historisch onderzoek bij Erfgoed Leiden en Omstreken in het project Pilgrims: vluchtelingen en kolonisten.

De rondleiding

Tijdens de rondleiding in Museum De Lakenhal maken de leerlingen kennis met de reis die de Pilgrims 400 jaar geleden maakten: van het Engeland waar ze vandaan kwamen, via de stad Leiden waar ze in vrijwillige ballingschap verbleven en ten slotte, naar de wereld van de Native Americans die ze koloniseerden. In hun zoektocht naar vrijheid overschreden de Pilgrims 400 jaar geleden letterlijke en figuurlijke grenzen. Hiermee vergrootten ze hun eigen vrijheid én perkten ze tegelijkertijd de vrijheid van anderen in. De zoektocht naar vrijheid is van alle tijden, net als de grenzen ervan. Wat betekent vrijheid voor jou? En waar ligt voor jou de grens? Tijdens de rondleiding worden de leerlingen actief op dit universele thema bevraagd.

De onderzoeksopdracht:

Het onderzoek bij Erfgoed Leiden is gericht op de rol van de Pilgrims als vluchtelingen. De leerlingen onderzoeken aan de hand van diverse historische materialen (archief, archeologie etc.) of en hoe de Engelse vluchtelingen zich aanpasten aan hun nieuwe woonomgeving in Leiden. Dit doen ze aan de hand van een break-in box. Terug in de klas reflecteren de leerlingen aan de hand van verhalen over de tijd in Amerika over de houding van de Pilgrims tegenover de lokale bevolking. Hierbij vergelijken ze de situatie in Leiden met die in Amerika. Ze denken zelf na over de achterliggende overtuigingen en de verschillen in de omgeving van hun aankomstplaats. Het project is uit te breiden met een video-gesprek met leerlingen in Engeland, gefocust op de vraag: ‘Wat als jij naast mij kwam wonen?’.

Praktische informatie:

De rondleiding door de tentoonstelling Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid boek je rechtstreeks bij Museum De Lakenhal, het programma Pilgrims: vluchtelingen en kolonisten boek je via Cultuureducatiegroep of rechtstreeks bij Erfgoed Leiden en Omstreken. De programma’s zijn ook los van elkaar te boeken.

Over de rondleiding Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid:

  • Duur: 60 minuten
  • Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen
  • Maximum aantal groepen tegelijk: 2
  • Prijs per groep: €55 incl. museumentree
  • Boeken: vraag dit programma minimaal 3 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.

Over het historisch onderzoek Pilgrims: vluchtelingen en kolonisten:

  • Voorbereidende les: 60 minuten
  • Bezoek aan ELO: 90 minuten
  • Verwerkende les: 90 minuten
  • Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen
  • Maximum aantal groepen tegelijk: 1
  • Prijs per groep: gratis voor scholen uit Holland Rijnland, overige scholen € 75 per groep
  • Boeken: via de website van Cultuureducatiegroep of mail naar educatie@erfgoedleiden.nl of bel naar 071 516 5355.