Home

VERWOEST HUIS LEIDEN GEOPEND

9 juli 2015

Na maandenlang afbreken en weer opbouwen heeft beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen nu de laatste hand gelegd aan ‘Verwoest Huis Leiden’. Vanaf vandaag t/m 6 september 2015 is deze ingrijpende architectonische installatie op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur gratis geopend voor bezoek. Bezoekadres: Lammermarkt 25-31.

Voorafgaand aan de realisatie van de nieuwbouw van Museum De Lakenhal zullen aan de Lammermarkt, gelegen aan de achterzijde van het museum, na de zomer van 2015 enkele panden worden gesloopt. Om deze panden van rond 1900 en hun geschiedenis een laatste eerbetoon te brengen heeft Museum De Lakenhal beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen gevraagd om in vier panden een grootse architectonische ingreep te verrichten: 'Verwoest Huis Leiden'.

'Verwoest Huis Leiden' is het zesde project binnen een reeks architectonische installaties van Marjan Teeuwen (1953). De Leidse huizen zijn voor het project voor een groot deel gestript, tussenmuren zijn gesloopt en van brede doorgangen voorzien. Al het sloopmateriaal werd verzaagd en hergebruikt om een nieuw beeld op te bouwen. Zo zijn nieuwe doorgangen en tussenruimten ontstaan en sculpturale pilaren van gestapelde deuren, plafonds, buizen en puin verrezen.

Op basis van de nieuwe architectonische installatie ontstaat de fotoserie 'Verwoest Huis Leiden'. In deze monumentale fotoreeks blijft de installatie voortbestaan. Eén of meerdere foto's worden opgenomen in de collectie van Museum De Lakenhal. Na heropening van het museum krijgen deze fotowerken een plaats in de nieuwe tentoonstellingsvleugel.

Van het hele proces is een korte documentaire gemaakt.

Kronieken van de Lammermarkt

Gelijktijdig met ‘Verwoest Huis Leiden’ verzamelt Museum De Lakenhal herinneringen aan het leven op en rond de Leidse Lammermarkt. Zo werkt het museum samen met het publiek aan de ‘Kronieken van de Lammermarkt’, in te zien via lakenhal.nl en via Facebook: Kronieken van de Lammermarkt. ‘Verwoest Huis Leiden’ en ‘De Kronieken van de Lammermarkt’ werden mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Leiden, Mondriaanfonds, Fonds 1818 Den Haag e.o., Wijken voor Kunst Leiden en Houtwerf Zoeterwoude.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Voor meer informatie
Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat. Tel. +31 (0)71 5165 360 / +31 (0)6 11 01 88 31 of via pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden

press images

Click the thumbnails for download.