Home

Wekelijks interviewt Sebastiaan van Loosbroek, journalist voor o.a. het Leidsch Dagblad, mensen met een bijzondere band met de Lammermarkt. De interviews gaan over persoonlijke ervaringen, de geschiedenis van de Lammermarkt en anekdotes die zich rond dit gebied hebben afgespeeld.

Deze week: Rob Overmeer (43). Hij is fotograaf en tekstschrijver en heeft de foto’s gemaakt op de doeken die rond de omheining van de in verbouwing zijnde Lammermarkt hangen. Momenteel heeft hij de wekelijkse fotocolumn ‘uitzicht/inzicht’ in nrc.next waarin hij fotografie combineert met tekst. ‘Opeens waren de schapen verdwenen’

interview #10 - Rob Overmeer

Elk seizoen iemand anders

‘Vorig jaar schreef de gemeente Leiden een opdracht uit waarin ze alle kunstenaars en vormgevers opriep voor een bouwzeildoek rondom de te verbouwen Lammermarkt. PS Theater wilde meedoen en betrok mij en vormgever Ankie Stoutjesdijk bij het project. We wisten dat de bouw twee jaar ging duren. Die twee jaar hebben we opgedeeld in kwartalen, zodat er acht hoofdstukken ontstonden. We kwamen op het idee om elk kwartaal een andere persoon te portretteren die rondom de Lammermarkt woont of werkt. Met dit idee hebben we de opdracht gekregen.

elk seizoen iemand anders

Ik heb de personen en de zaken die hen kenmerken gefotografeerd, en PS Theater maakt van elke persoon een theatervoorstelling van tien minuten die op één dag - en dan meerdere keren op die dag - wordt uitgevoerd. Elk seizoen iemand anders. Ankie maakte het ontwerp voor de doeken waarop de foto’s zijn gedrukt. Zij heeft ruitjes ontworpen, die heel mooi in de kleuren van de foto’s overlopen. Ik heb onder meer de molenaar gefotografeerd, de winkelier Mabroek, de buurvrouw die vanaf haar bovenwoning op het plein uitkijkt, schapenhoedster José van der Krogt... In onze selectie moesten we kijken wie zowel voor fotografie als voor theater interessant waren. Ik wilde heel graag de schapenhoedster fotograferen. Haar opa heeft nog op de veemarkt gehandeld. Ik wilde trouwens ook graag de mannen fotograferen die vaak staan te vissen in de singel. Maar het was winter toen ik de foto’s maakte dus toen waren ze er niet.

losgewaaide schapen

Toen de doeken rond de omheining van de bouwplaats werden gepresenteerd, kwamen er van alle kanten mensen kijken. Ook de geportretteerden waren er. In de stromende regen werden we geïnterviewd door TV West. Maar een paar dagen later al was het doek met de schapenkoppen verdwenen. Dat waren de schapen van de schapenhoedster. We vroegen ons af waar het doek was gebleven. Het bleek dat het losgewaaid was en dat de aannemer hem uit voorzorg had verwijderd om scheuren te voorkomen. Nu hangen de schapen er weer tussen.

zo persoonlijk mogelijk

Het doel van het project is om het gebied rond de verbouwing op te fleuren, maar ook om het persoonlijk te maken door de mensen die er wonen en werken erbij te betrekken. En ik heb het door middel van mijn fotografie zo persoonlijk mogelijk gemaakt, door veel close-ups te nemen van de personen en de dieren of gereedschappen waarmee ze werken. Als kijker kom je dan dichterbij de persoon en het moment.’

Sebastiaan van Loosbroek (1992) is masterstudent Journalistiek & Nieuwe Media aan de universiteit Leiden en is freelance journalist. Hij schrijft onder meer voor Leids Universitair Weekblad Mare en is columnist van Leidsch Dagblad.

Rob Overmeer
Rob Overmeer
construction canvas Lammermarkt
construction canvas Lammermarkt Photo: Ankie Stoutjesdijk