Home

Op zoek naar oorlogsverhalen

Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Een mooie aanleiding om Leidse verhalen en herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. En jij kan ons daarbij helpen! Museum De Lakenhal is namelijk op zoek naar verhalen over en objecten uit de Tweede Wereldoorlog met een link met Leiden.

Objecten uit de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Objecten uit deze periode zijn van historisch belang en helpen ons een beter beeld te schetsen van deze tijd en de omstandigheden waar men in leefde. Ieder object, met bijbehorend verhaal, vormt onderdeel van dit belangrijke stuk geschiedenis en verdient verteld te worden. Museum De Lakenhal is daarom op zoek naar allerhande voorwerpen uit deze periode.

Verhalen over objecten

In de loop van de jaren heeft Museum De Lakenhal honderden objecten uit de Tweede Wereldoorlog kunnen verzamelen dankzij donaties van particuliere schenkers. Onder deze objecten vallen onder andere alledaagse gebruiksvoorwerpen, herdenkingsmemorablia, militaire objecten en voorwerpen gebruikt door het verzet. Ondanks dat de herkomst van deze objecten bekend is, ontbreken er nog veel verhalen. Museum De Lakenhal wil hier graag verandering in brengen door persoonlijke verhalen te koppelen aan de huidige collectie.

Herken jij een van de bovenstaande objecten of objectgroepen? Of heb jij zelf een object uit de Tweede Wereldoorlog waar je een verhaal over kan vertellen? Neem dan contact op assisentent conservator Ramon Fernandez Voortman door een e-mail te sturen naar r.fernandezvoortman@lakenhal.nl

Leidsch Dagblad

Het Tweede Wereldoorlog project is opgezet in samenwerking met het Leidsch Dagblad. Tijdens het project schrijft archeoloog Ruurd Kok meerdere artikelen over de Leidse Tweede Wereldoorlog objecten en de bijbehorende persoonlijke herinneringen. Lees de artikelen hier