1640
De Lakenhal, het stedelijk museum van Leiden, dankt zijn naam aan de voormalige ‘Laecken-Halle’ uit 1640, waar ooit het beroemde Leidse laken werd gekeurd en verkocht. Het Leidse laken is een wollen stof waar kleding van gemaakt werd die een levenlang meeging. Dat is te zien op sommige schilderijen in het museum, waar vrouwen in lange rokken van laken staan afgebeeld en strenge regenten die van hetzelfde laken een pak aan hebben.

1874
In de 19de eeuw groeide overal de belangstelling voor vaderlandse geschiedenis en veel steden richtten een eigen museum op. Zo ook Leiden en vanaf 1874 deed de ‘Laecken-Halle’ dienst als museum. Het publiek kon er dagelijks naar binnen, voor slechts 10 cent per persoon en gratis op zondag en 3 oktober. Al vanaf het eerste begin is De Lakenhal uniek te noemen, want alleen hier vindt je de combinatie van kunst en geschiedenis, vanaf de middeleeuwen tot op de dag van vandaag. En alleen in Leiden is Rembrandt  geboren en ook de Zangeres zonder Naam.

1893
In 1893 organiseerde het museum, als eerste in Nederland, een tentoonstelling met tekeningen van Vincent van Gogh en de eerste tekeningenexpositie van Rembrandt volgde in 1916. Inmiddels is De Lakenhal zo’n 700 exposities verder, waaronder de grote tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde die in 2010 samen met Tate Modern in Londen is georganiseerd.

1996
Na het Teylers Museum in Haarlem, was De Lakenhal in 1996 het tweede museum in Nederland met een eigen site. En vanaf de 20ste eeuw trad De Lakenhal letterlijk ook buiten de muren van het museum, met exposities op andere locaties in Leiden zoals het historische Waaggebouw en de 19de-eeuwse wollendekenfabriek Scheltema.

2009
Sinds 17 augustus 2009 is Meta Knol directeur van De Lakenhal en heeft het museum de volgende missie: De Lakenhal maakt beeldende kunst en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen om hen te inspireren en een bijdrage te leveren aan hun persoonlijke ontwikkeling. De Lakenhal vervult deze missie door:

  • Het verwerven, bewaren en presenteren van de verzameling beeldende kunst en de verzameling Leidse geschiedenis.
  • Het presenteren van kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen.
  • Het nastreven van museale vernieuwing door avontuurlijke, interdisciplinaire projecten te ontwikkelen, ook in samenwerking met externe partners.
  • Het zoeken van een open dialoog met een breed samengesteld museumpubliek: het museum geeft informatie maar stimuleert bezoekers ook om eigen interpretaties en verhalen in te brengen.

2010
De Lakenhal nam in dit bijzondere jaar een ‘sabbatical leave’ van de tentoonstellingsmachinerie. In plaats daarvan richt het museum zich voor 100% op de eigen collectie. Door diep in de 135-jarige verzamelgeschiedenis te duiken, gaat De Lakenhal op zoek naar haar eigen DNA. Dit grootschalige onderzoek vindt volledig plaats in de publieke ruimte van het museum.
Kijk hier voor meer informatie over dit bijzondere project WERK IN UITVOERING waarmee De Lakenhal ook de Museumprijs Zuid-Holland won!

Tentoonstellingen

135 jaar tentoon-
stellingen in Museum De Lakenhal

Vivienne Westwood Affiche

Archief

blader door de eerdere project sites van De Lakenhal

Werk in Uitvoering