Welkom en wat leuk dat je ons museum komt bezoeken!

Een museum is een groot gebouw waar van alles bewaard wordt. Als je dit filmpje bekijkt, krijg je meteen een goed idee hoe ons museum eruit ziet en wat je er allemaal kunt zien.


In De Lakenhal hebben we drie grote verzamelingen.

1. Geschiedenis van Leiden
In de museumzalen vind je allerlei bijzondere objecten die te maken hebben met het verleden van Leiden. Wat dacht je van de hutspot (een soort pan) die gevonden werd bij Lammenschans toen de Spanjaarden verjaagd waren tijdens Leidens Ontzet? Ook hebben we allemaal objecten die te maken hebben met de Leidse lakenindustrie zoals weefgetouwen en lakenloodjes.

2. kunstnijverheid
Dit zijn allerlei mooie objecten die vroeger gebruikt werden in het dagelijks leven. Denk hierbij aan meubels, wandtegels en vazen. Op de benedenverdieping hebben we een oude keuken nagemaakt met pannen en meubels. Als je daar bent, zie je precies hoe mensen in Leiden vroeger leefden.

3. kunst
Museum De Lakenhal is het enige kunstmuseum in Leiden en er hangen bij ons dan ook allemaal mooie schilderijen. Het beroemdste werk is Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Hij schilderde dit schilderij bijna 500 jaar geleden voor de Pieterskerk. Maar we hebben ook kunst van nu, zoals een heel mooi geel schilderij dat gemaakt is door Jan Wolkers. Het heeft dan ook de toepasselijke naam ‘Het Grote Gele Doek’.

Wat kun je bij ons doen?
Bij de kassa is een leuk doe-boek te koop.  Met dit boek duik je in de geschiedenis en ontdek je waarom een museum dingen bewaart.

En, wat bewaar jij eigenlijk?
Voetbalplaatjes? Gummetjes of munten?
Als je het leuk vindt, kun je na afloop ons een foto mailen van jou met je lievelingsding. De foto plaatsen we hier op de website. We hebben al een aantal kinderen verzameld met hun favoriete verzamelobject. Wil jij er ook bij? Mail dan je foto naar postbus@lakenhal.nl!


Wat verzamel jij?

Kijk hier naar wat anderen verzamelen.

tekst

Filmkanaal van
Museum De Lakenhal

Youtube Channel De Lakenhal