UTOPISCH NEST

Utopisch Nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen Scheltema, De Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

Er broeit iets in Leiden
In het laatste weekend van mei gaan twee bijzondere projecten van Utopisch Nest in Leiden van start: drie theatrale performances van Robijn Wendelaar en Elsa May Averill tussen hemel en aarde en een bijzondere installatie met videobeelden over identiteit, objecten en herinneringen van Sophie Ernst en Taha Mehmood. Een derde project, Overall van Frank Halmans over het bedreigde boerenleven, is vanaf 15 juni te zien.

The big hole to which we shall return - Komt dat zien! Hel, mysterie en utopie
Theatermakers Robijn Wendelaar en Elsa May Averill  geven drie mogelijkheden voor het hiernamaals.  Ze halen hun inspiratie bij  Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden en het boek Utopia van Thomas More. Te zien in drie opeenvolgende weekenden in de tuin van Museum De Lakenhal. De voorstellingen vinden plaats op 27, 28 en 29 mei, 3, 4 en 5 juni en 10, 11 en 12 juni. I.v.m. het beperkte aantal plaatsen is reserveren verplicht. Toegang is gratis indien in bezit van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance.

Presence of an Absence: objects, memory and identity
Kunstenaar Sophie Ernst ging samen met researcher Taha Mehmood op zoek naar de relatie tussen objecten, herinnering en identiteit. Met ‘Presence of an Absence’ haken ze in op Framer Framed, een debatreeks over de westerse blik op niet-westerse kunst. De zoektocht resulteert in een installatie met prachtige videobeelden en objecten, waarin het vertellen van verhalen centraal staat. ‘Presence of an Absence’ toont herinneringen, dialogen, objecten, teksten, licht en geluid in een bijzondere installatie die in Scheltema gratis is te zien van 29 mei tot en met 2 juli, op donderdag t/m zondag van 12-17 uur.

Frank Halmans
Het kunstwerk ‘OVERALL’ van Frank Halmans telt 218 rood-witte piketpalen en 800 meter staalkabel, waardoor een waslijn ontstaat voor 1200 boerenoveralls. Dit spectaculaire en poëtische beeld is te zien vanaf 15 juni. Het blijft, afhankelijk van het maaischema van de onderliggende weide, ongeveer vier weken staan. ‘OVERALL’ stelt op poëtische wijze de verhouding tussen stad en land aan de orde.

Bij het maken van ‘OVERALL’ liet Frank Halmans zich inspireren door de muziektheatervoorstelling ‘Platteland als podium’ van De Veenfabriek.

Meer informatie, openingstijden en speeltijden zijn te vinden op www.utopischnest.nl.
Scheltema voor actuele kunst, Marktsteeg 1, Leiden, www.scheltema.nu
Museum De Lakenhal, Oude Singel, 28-32, Leiden, www.lakenhal.nl
Veenfabriek, Marktsteeg 1, Leiden, www.veenfabriek.nl

Utopisch Nest kwam tot stand dankzij financiële steun van de Mondriaan Stichting, Stichting Doen en gemeente Leiden. Het project van Sophie Ernst werd mede mogelijk gemaakt dankzij een reisbeurs van de Stichting Henk en Ria Overduinfonds.

Het project The big whole to which we we shall return is onderdeel van de Cultuurmaand Leiden. In de maand juni zijn er tal van culturele evenementen in de stad. Zie www.leiden.nl

Met dank aan Mondriaan Stichting en Stichting Doen.
Mondriaan Stichting     Stichting Doen      Gemeente Leiden

Partners zijn Veenfabriek en Scheltema.

Veenfabriek      Scheltema

The big hole to which
we shall return >

The big hole to which we shall return

Presence of an Absence: objects, memory and identity >

TPresence of an Absence

Overall
Frank Halmans >

Frank Halmans