contact    openingstijden stuur door
 
April 2011

Lucas van Leyden en de Renaissance

Het loopt storm in Museum De Lakenhal: de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance heeft binnen een maand al meer dan 13.000 bezoekers getrokken.  En die bezoekers hebben veel waardering voor de expositie. “Een schitterende expositie” en “een must voor elke kunstliefhebber” zijn slechts enkele voorbeelden uit de grote hoeveelheid positieve reacties.
Tot en met 26 juni zijn de ruim 250 prenten, tekeningen en schilderijen nog bij elkaar te zien. Daarna gaan de kunstwerken weer terug naar musea over de hele wereld.
Op 2de Paasdag, 2dePinksterdag en donderdag 5 mei en Hemelvaartsdag zijn we ook open, van 12.00 tot 17.00 uur.


Dinsdagen

Komt u op dinsdag? Dan wordt tussen  12.30 tot 13.00 uur een kunstwerk op de tentoonstelling letterlijk onder de loep genomen door auteurs catalogus Lucas van Leyden en de Renaissance. Aanmelden is nodig via www. lakenhal.nl.


Vrijdagen

Liever op vrijdag? Loop dan mee met de gratis rondleiding om 14.00 uur.


Zondagen

Of op zondag? Dan heeft u grote kans om gratis een concert met Renaissancemuziek bij te wonen. De concerten worden uitgevoerd door verschillende ensembles van het Koninklijk Conservatorium en beginnen om 14.00 uur.
24 april: La Academia de los Nocturnos (zang, blokfluit, viola da gamba en clavecimbel) o.l.v. Isaac Alonso de Molina speelt wereldse muziek uit Europa rond 1500.
8 mei: Transverse Flute Consort of the Royal Conservatoire (dwarsfluit) speelt muziek van de Frans-Vlaamse meesters uit de Renaissance.
22 mei: Musicke of Division met Engelse liederen en consortmuziek van de hoven van Henry VIII en Elizabeth I (blokfluit trio).
12 juni: Het vocaal ensemble Capella Aurei Velleris o.l.v. Isaac Alonso de Molina met religieuze liederen uit de Lage Landen. 

Zondag 1 mei geeft Jan Piet Filedt Kok om 14.00 uur de lezing Tekening en ondertekening in het werk van Cornelis Engebrechtsz en Lucas van Leyden. Jan Piet Filedt Kok is hoogleraar atelierpraktijken aan de Universiteit van Amsterdam en mede-auteur van de tentoonstellingscatalogus.


Kinderen

‘Duivels en engelen’ is een rondleiding speciaal voor kinderen op vrijdag 6 mei, van 13.00 tot 13.45 uur.


Gratis

Voor al deze extra activiteiten in De Lakenhal geldt: toegang is entree museum.
Voor meer activiteiten, ook buiten De Lakenhal, zie www.lakenhal.nl


Scheltema

Laatste kans: tot en met zondag 1 mei kunt u nog gratis de show ’t Laatste Oordeel van Leiden meemaken. In Scheltema (2 minuten lopen vanaf De Lakenhal) presenteren twaalf hedendaagse Leidse kunstenaars hun werk, waarvoor het uitgangspunt het gelijknamige drieluik van Lucas van Leyden was, zie www.lovl.nl

Onderdeel van deze show is de replica van het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Het originele altaarstuk dat nu in De Lakenhal hangt, is tijdens de beeldenstorm in 1566 gered uit de Pieterskerk. De replica zal op 20 mei worden opgehangen op de ‘thuisbasis’ van het Laatste Oordeel. Hierna zal in de kerk het concert van het Egidiuskwartet plaatsvinden: ‘Leidse Koorboeken, deel 2: Magnificat!’


Foto-opdracht Erwin Olaf over Leidens Ontzet

Fotograaf Erwin Olaf werkt in opdracht van Museum De Lakenhal en de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden in 2011 aan een monumentaal historiestuk en een zestal fotografische figuurstukken en stillevens rondom het thema Leidens Ontzet. De opdracht is gegeven in het kader van de tentoonstelling Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd & Volksfeest die van 30 september 2011 tot en met 8 januari 2012 in het museum te zien is. De presentatie  van de serie met de figuurstukken en stillevens is in dezelfde periode in de Universiteitsbibliotheek en het monumentale historiestuk is in De Lakenhal te bewonderen.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.