contact    openingstijden stuur door
 
Mei 2011

Lucas van Leyden en de Renaissance

De Lakenhal is trots op Lucas van Leyden, van alle kanten stromen complimenten over de tentoonstelling binnen: ‘… ik geef u op een briefje dat de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance in De Lakenhal bij de top-drie van het jaar zal horen. Hier gaat werkelijk alles goed” (Koen Kleijn in de Groene Amsterdammer, 5 mei ’11). Tot en met 26 juni kunt u er nog van genieten, op tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag zijn we ook open, van 12.00 tot 17.00 uur.


Concerten en lezing op zondagmiddag, 14.00 - 15.00 uur, toegang is entree museum

22 mei: Musicke of Division met Engelse liederen en consortmuziek van de hoven van Henry VIII en Elizabeth I (blokfluit trio).
12 juni: Het vocaal ensemble Capella Aurei Velleris onder leiding van Isaac Alonso de Molina met religieuze liederen uit de Lage Landen. 
29 mei: Prof. Ilja Veldman met Lucas van Leyden en de thematiek van zijn prentkunst.
Ilja Veldman was van 1984-2006 hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit.  Haar specialiteit is de Nederlandse schilder- en prentkunst van 1400-1700.


Erwin Olaf zoekt Leidse figuranten voor fotoserie over 'Leidens Ontzet'. De casting is op 20 mei.

Fotograaf Erwin Olaf werkt in opdracht van De Lakenhal en de Universiteit Leiden aan een monumentaal historiestuk en een zestal portretten en stillevens rond het thema Leidens Ontzet. Hiervoor is hij op zoek naar Leidse figuranten, volwassenen én kinderen. De opdracht aan Erwin Olaf maakt deel uit van de tentoonstelling Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd & Volksfeest die dit najaar te zien is in De Lakenhal. De portretten en stillevens zijn tegelijkertijd te zien in de Universiteitsbibliotheek in Leiden.
Heeft u altijd al mee willen werken aan een kunstwerk, wilt u uzelf terug zien als historisch figuur? Woont u in Leiden en bent u beschikbaar op 6, 7 en 8 juli? Geef u dan op bij conny@erwinolaf.com voor de casting op vrijdag 20 mei van 12 tot 14 uur in Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden. Uit de aanmeldingen zullen 20 figuranten worden gekozen.


Het Laatste Oordeel terug in Pieterskerk

Op 20 mei zal een replica op ware grootte van het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden onthuld worden op de plek waar het drieluik oorspronkelijk in de 16e eeuw heeft gehangen: in de Pieterskerk te Leiden. Het renaissancestuk van Lucas werd tijdens de Beeldenstorm van 1566 door het stadsbestuur in veiligheid gebracht. Sinds 1872 is het in Museum De Lakenhal.
De replica van het Laatste Oordeel  is speciaal vervaardigd voor ’t Laatste Oordeel – een show van twaalf Leidse kunstenaars die eigentijdse interpretaties  toonden van het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden – en was tot 1 mei te zien in Scheltema. Studio America heeft de productie verzorgd in samenwerking met Casper Faassen en Allart Lakke. De replica hangt vanaf 20 mei in de Pieterskerk.


Er broeit iets in Leiden

In het laatste weekend van mei gaan twee bijzondere projecten van Utopisch Nest in Leiden van start: drie theatrale performances van Robijn Wendelaar en Elsa May Averill tussen hemel en aarde en een bijzondere installatie met videobeelden over identiteit, objecten en herinneringen van Sophie Ernst en Taha Mehmood. Een derde project, Overall van Frank Halmans over het bedreigde boerenleven, zal op een later tijdstip plaatsvinden. De projecten zijn de eerste resultaten van het programma Utopisch Nest: de duurzame en unieke samenwerking tussen Scheltema, De Veenfabriek en Museum De Lakenhal in Leiden.


Utopisch Nest: the big hole to which we shall return - Komt dat zien! Hel, mysterie en utopie

27 t/m 29 mei, 3 t/m 5 juni en 10 t/m 12 juni
Een serie van drie performances in de tuin van Museum De Lakenhal, geïnspireerd op de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance  en het boek Utopia van Thomas More, van theatermakers Robijn Wendelaar en Elsa May Averill.
Welkom op aarde!
Het is tijd om te gaan. Verderop staat Magere Hein, hij reikt je de hand toe. Je kunt rechts het bodemloze gat in of je kunt mee met de vliegende schotel die je boven het hoofd hangt. Wij zwaaien je uit met een brede lach op het gelaat. “Dag, het ga je goed met je wedergeboorte.” Ga je gewillig mee? Of speel je nog een partij schaak? Wie blijft er gespaard? Wie heeft het spel goed gespeeld en wie heeft er gewoon niks van begrepen? Wij geven je drie mogelijkheden voor het hiernamaals.
In verband met het beperkte aantal plaatsen (max. 50 pers.) is reserveren verplicht, zie www.lakenhal.nl voor reserveren en exacte speeltijden.


Presence of an Absence,
objects, memory and identity

Installatie en debat in Scheltema: 29 mei tot en met 2 juli
Kunstenaar Sophie Ernst ging in het kader van Utopisch Nest met researcher Taha Mehmood op zoek naar de relatie tussen objecten, herinnering en identiteit. In Indonesië en Nederland interviewden zij verschillende mensen over herinneringen en identiteit. De herinneringen, dialogen, objecten, teksten, licht en geluid worden samen getoond in een bijzondere installatie. ‘Presence of an Absence’ maakt ook onderdeel uit van Framer Framed, een debatreeks over de westerse blik op niet-westerse kunst.
Opening en debat: zo. 29 mei 14.30 uur (sprekers: Shaheen Merali, Wim Mauhutu, Leontien Meijer, Astrid Weij, Sophie Ernst & Taha Mehmood)
Afsluiting en debat: zo. 2 juli 14.30 uur (sprekers: Iftikar Dadi, Roy Villevoye, Kitty Zijlmans, Sophie Ernst & Taha Mehmood) 
In deze debatten staat de relatie tussen historische, koloniale en hedendaagse sociale context binnen Europa en Azië centraal.
Scheltema , Marktsteeg 1, Leiden
Open donderdag  t/m zondag van 12-17 uur
Toegang gratis


De Leidse Salon

Zondag 5 juni
Een live talkshow over actualiteit, kunst en wetenschap, waarin gastheer Onno Blom gasten ontvangt uit de wereld van de kunst, wetenschap en politiek. In deze  zesde editie ontvangt Onno Blom Jan-Jaap de Haan, wethouder cultuur gemeente Leiden; kunstenares en zangeres Klaske Oenema, schrijver Christiaan Weijts en astronoom en kunstenaar Vincent Icke. Toegang is gratis op vertoon van een geldig toegangskaart tot het museum.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.