contact    openingstijden stuur door
 
Augustus 2011

Fer Hakkaart & Frans de Wit

6 augustus t/m 6 november 2011

Fer Hakkaart (1941) en Frans de Wit (1942-2004) zorgden midden jaren zestig voor een vernieuwing van het artistieke klimaat in Leiden. Fer Hakkaart met schilderkunst, Frans de Wit met beelden. Museum De Lakenhal volgde
hun carrière vanaf het begin door middel van aankopen en tentoonstellingen.  Op de nieuwe tentoonstelling zijn circa dertig schilderijen en tekeningen van Hakkaart te zien en ruim twintig beelden van De Wit, allen uit de collectie van het museum.
In de museumwinkel is de speciale uitgave Frans de Wit, beeldhouwer, uitgegeven door Primavera Pers Leiden, verkrijgbaar voor € 15,- en het eerder verschenen boek Hakkaart, uitgave MKW Uitgevers Leiden, voor € 35,-.

Van 1 september t/m 9 oktober, is de tentoonstelling Hakkaart -Tekeningen en schilderijen 1964-heden te zien in Galerie LUMC te Leiden, zie lumc.nl/galerie.


Leidens Ontzet door Erwin Olaf

Museale objecten, kleding en props uit Londen, een crew van meer dan 40 man, 36 figuranten waaronder twee honden en een nepbaby. Een maandenlange voorbereiding ging vooraf aan de spannende fotoshoot die begin juli plaatsvond in de Pieterkerk in Leiden. Op uitnodiging van Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden creëerde Erwin Olaf  zijn versie van het Leidens Ontzet.
De grootste foto is één groepsportret van 2,5 bij 3 meter, waarin hij de hoofdrolspelers in een dramatische setting bijeen brengt. Helemaal in zijn stijl voegt Olaf speelse hedendaagse details toe, zoals de riem met studs van een Spaanse soldaat.
Vanaf 30 september maakt dit hedendaagse historiestuk onderdeel uit van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011.
Daarnaast fotografeerde Olaf zes kleinere portretten en stillevens rondom hetzelfde onderwerp en dezelfde historische figuren. Deze zijn van 30 september t/m  8 januari in de Universiteitsbibliotheek in Leiden te zien, zie bibliotheek.leidenuniv.nl.

“Schilderijen stellen de werkelijkheid romantischer voor. Fotografie kan laten
zien hoe menselijk lijden eruit ziet, het is rauwer. De pest is in de geschiedenis van het Leids beleg wat weggemoffeld omdat mensen geloofden dat het een straf van God was. Dat wil ik alsnog laten zien, dat mensen aan die ziekte bezweken. (Erwin Olaf, in de Pieterskerk in Leiden, juli 2011.)
Foto Erwin Olaf: Anna van Leeuwen, Kunstbeeld


Suske en Wiske en Het lijdende Leiden

Het nieuwste album van Suske en Wiske, met de titel Het lijdende Leiden, is speciaal uitgegeven ter ere van het 125-jarig jubileum van de 3 October Vereeniging Leiden. Het heldhaftige verhaal uit 1574 over de strijd van de Leidse bevolking tegen de Spanjaarden is omgetoverd in een Suske en Wiske –stripverhaal. Het eerste exemplaar  wordt op 14 september in De Lakenhal gepresenteerd. Vanaf 15 september is het stripboek verkrijgbaar in de museumwinkel.


Open Monumentendagen

10 en 11 september
Tijdens dit weekend is het museum gratis toegankelijk en op zaterdag en zondag worden gratis instaprondleidingen gegeven om  13.00, 14.00 en 15.00 uur.
De Lakenhal, een ontwerp van Arent van ’s-Gravesande, opende in 1640 haar deuren. Hier werd het beroemde Leidse laken gekeurd en kwamen de gouverneurs van de lakennijverheid bijeen. Deze functie van het gebouw is nog goed af te lezen aan het beeldhouwwerk op de gevel. Met het verval van de textielnijverheid in 1823 verloor De Lakenhal haar functie als stadspaleis voor de textiel. Het gebouw deed daarna dienst als Kamer van Koophandel en Choleraziekenhuis. Pas in 1869 pakte het gebouw de stadsambities van weleer weer op en werd het verbouwd tot stadsmuseum.


Kunstroute in Leiden

24 en 25 september
Leiden beleeft in september wederom een weekend waar kunstminnaars en cultuurliefhebbers hun vingers bij kunnen aflikken. Van dekenfabriek tot anti-kraak, van woonboot tot wevershuis: in alle hoeken en gaten van Leiden laat de kunst van zich horen. De avontuurlijke route leidt langs ruim 90 locaties waar meer dan 150 kunstenaars werken of exposeren. De locaties zijn van 12.00 tot 18.00 uur geopend.
Museum De Lakenhal is tot 17.00 uur geopend en biedt tijdens de Kunstroute gratis rondleidingen over de tentoonstelling Fer Hakkaart & Frans de Wit om 13.30 en 15.30 uur.
Meer informatie: lakenhal.nl


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.