contact    openingstijden stuur door
 
September 2011

Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 2011

Op 30 september gaat de grote tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 2011 open voor publiek. Al meer dan vier eeuwen herdenkt Leiden jaarlijks de bevrijding door de Geuzen op 3 oktober 1574. Op de expositie is te zien hoe dit historische feit uitgroeide tot het grootste lokale volksfeest van Nederland. Maar er valt ook veel te beleven: de viering en beleving van 3 oktober zijn in beeld gebracht met schilderijen, verhalen en voorwerpen. Er is een uitgebreid activiteitenprogramma en bezoekers kunnen ter plekke een eigentijds vaandel maken.


Erwin Olaf

Onderdeel van de tentoonstelling is het hedendaagse historiestuk Liberty - pest en honger tijdens Leidens Beleg waarop topfotograaf Erwin Olaf de historische hoofdrolspelers in een dramatische setting bijeen bracht. In opdracht van Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden maakte hij dit grote historiestuk van 2 x 2,65 meter en zeven kleinere stillevens en portretten van historische figuren. Voor deze opdracht, zijn grootste productie ooit, liet hij zich inspireren door 19de-eeuwse schilderijen, historische feiten en nieuwe gegevens over de beleving van ‘3 oktober’.
Op zondag 16 oktober, 15.00 uur, vertelt hij in een interview over zijn inspiratiebronnen, zijn motivatie en de totstandkoming van het grote historiestuk.


Maandag 3 oktober Leidens Ontzet

In verband met de viering van Leidens Ontzet is De Lakenhal open en gratis toegankelijk van 10.00 tot 14.00 uur. Dit is uw kans om de grote tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 2011 met de hele familie te bezoeken.
Speciaal voor inwoners van Leiden is de tentoonstelling ook gratis te bezoeken in de week van 30 september t/m 7 oktober.


Werkatelier Vaandels maken

Vaandels zijn sinds de oprichting van de ‘3 October Vereeniging’ niet weg te denken uit het beeld van de 3-oktober-viering. Vaandels worden meegedragen in de Taptoe en de Grote Optocht. Ze staan symbool voor eenheid, verbondenheid, trots en vriendschap. De Lakenhal biedt verenigingen, families én individuele bezoekers de mogelijkheid een eigen vaandel te maken. Het werkatelier is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. Deelname is gratis op vertoon van een geldig toegangskaartje voor de tentoonstelling Leidens Onzet. De mooiste vaandels maken kans te worden gepresenteerd gedurende de tentoonstelling!


Instaprondleiding

Iedere vrijdag start om 14.00 uur op het voorplein de rondleiding over de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 2011. Deelname is gratis op vertoon van een geldig toegangskaartje tot De Lakenhal. De rondleiding is bedoeld voor jong en oud, gezelschappen én individuele bezoekers.


Leidse Salon

De Leidse Salon is een podium voor actuele ontwikkelingen rond kunst en wetenschap in Leiden. Zondag 9 oktober,  van 15.00 tot 16.30 uur, ontvangt Onno Blom de gasten Abdelkader Benali, Alexander Pechtold, Fer Hakkaart en Els van Eijck van Heslinga. De gesprekken worden afgewisseld met muziek en poëzie voorgedragen door kunstenaar en dichter Ingmar Heytze. Het bijwonen van de Leidse Salon is gratis op vertoon van een geldig toegangskaartje tot De Lakenhal.

(Foto Abdelkader Benali: fotograaf Lilian de Rooij)


Kinderactiviteit: De Vliegende Postbode

Tijdens de oorlog met de Spanjaarden was Leiden afgesloten van de buitenwereld. Duiven speelden voor vliegende postbodes die boodschappen in- en uitvlogen. Woensdag 19 oktober, 14.00 - 15.00 uur, spelen kinderen voor Vliegende Postbode. Na een korte  rondleiding over de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet sturen ze hun eigen 3-oktoberboodschap de wereld in, nu niet per duif maar aan een ballon. Wie het verste komt met zijn ballon wint het nieuwste stripalbum van Suske en Wiske: Het Lijdende Leiden.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.