contact    openingstijden stuur door
 
Oktober 2011

Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 2011

t/m 8 januari 2012

De tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011 brengt de bevrijding door de Geuzen en de jaarlijkse herdenking hiervan op interactieve wijze in beeld. Schilderijen en voorwerpen uit de museumcollectie vertellen het verhaal. Een belangrijk onderdeel is het hedendaagse historiestuk Liberty - pest en honger tijdens Leidens Beleg waarop topfotograaf Erwin Olaf de historische hoofdrolspelers in een dramatische setting bijeen bracht.


Werkatelier vaandels maken

Vaandels worden elk jaar meegedragen in de grote optocht, georganiseerd door de Leidse 3 October Vereeniging. Ze staan symbool voor eenheid, verbondenheid, trots en vriendschap. De Lakenhal biedt verenigingen, families én individuele bezoekers de mogelijkheid een eigen vaandel te maken. Het werkatelier is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. Deelname is gratis op vertoon van een geldig toegangskaartje voor de tentoonstelling Leidens Onzet. De mooiste vaandels maken kans te worden gepresenteerd gedurende de tentoonstelling!


Gratis instaprondleiding

Iedere vrijdag start om 14.00 uur op het voorplein de rondleiding over de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011. Deelname is gratis op vertoon van een geldig toegangskaartje tot De Lakenhal. De rondleiding is bedoeld voor jong en oud, gezelschappen én individuele bezoekers.


Overige activiteiten | 27 oktober, 13.30 - 16.30 uur

Lezing in Paradiso

Maartje van den Heuvel, conservator fotografie Universiteit Leiden, spreekt over het werk van Erwin Olaf, de verbeelding in de fotografie en historiefotografie. Zij is één van de sprekers tijdens de feestelijke lancering van netwerk Scherptediepte en open-accesstijdschrift Depth of Field in Paradiso, Amsterdam. Kaartverkoop voor deze bijeenkomst via paradiso.nl of aan de deur van Paradiso (de deur is open vanaf 13.00 uur).


Overige activiteiten | 28 oktober, 19.30 - 22.00 uur

Speciale avond rond Leidens Ontzet, in samenwerking met het Leidsch Dagblad

Programma:

19.30 uurontvangst met koffie en thee op het voorplein van het museum
20.00 uurrondleiding over de tentoonstelling door Jori Zijlmans, conservator geschiedenis Museum De Lakenhal
21.00 uurtoelichting op het hedendaagse historiestuk van Erwin Olaf door Nicole Roepers, conservator hedendaagse kunst Museum De Lakenhal
21.30 – 22.00 uur vrije bezichtiging tentoonstelling

De kosten voor deelname aan dit programma zijn € 12,50 per persoon. Aanmelden via www.leidschdagblad.nl/acties.


Overige activiteiten | 30 oktober, 10.30 - 16.00 uur

Fietstocht van Leiderdorp naar 3 oktober

Alle historische plaatsen die een rol hebben gespeeld in de strijd tussen Spanjaarden en Geuzen zijn door Jos Janssen in kaart gebracht en tot een prachtige fietsroute gesmeed. Fiets met hem mee door de polders rond Leiden en beleef de spannende gevechten uit 1574 opnieuw! Lengte fietstocht ongeveer 40 kilometer. Vertrek 10.30 uur bij de dorpskerk aan de Hoofdstraat in Leiderdorp. Aankomst  circa 16.00 uur, inclusief twee pauzes. Aanmelden s.v.p. via e.echternach@lakenhal.nl.
Bij slecht weer kan de fietstocht niet doorgaan, zie de laatste berichtgeving op lakenhal.nl.


Overige activiteiten | 12 en 13 november

Muziek in het museum

Tijdens dit weekend is het museum gratis toegankelijk en biedt een podium voor verschillende muzikanten. Op zaterdag componeert Klaske Oenema van 15.00 tot 16.00 uur met muziek vormen en licht. Haar stem is zacht als pluche en van betoverende schoonheid. Oenema neemt je mee naar haar droomwereld waar ze zingt over diverse onderwerpen. Met minimale instrumentatie blijft ze spannend klinken. Klaske Oenema brengt een bijzondere combinatie van muziekperformance en artistieke overheadprojectie. Meer informatie, zie klaskeoenema.nl
Zondag is er van 15.00 tot 16.00 uur een ‘unplugged’ optreden van zanger/liedschrijver Marinus de Goederen, begeleid door Tijs Stehmann. De Amsterdamse band ‘a balladeer’ brengt diverse en bijzondere poëtische gitaarpop. A balladeer ontving in 2002 de 3FM Buzz Award, won in 2003 de finale van Mooie Noten en ontving de publieksprijs van De Grote Prijs van Nederland. In 2007 werd hun muziek onderscheiden met een Zilveren Harp. Meer informatie, zie aballadeer.com
S.v.p. aanmelden voor beide concerten via publiek@lakenhal.nl


Tentoonstelling | 12 november 2011 t/m 4 maart 2012

Presentatie van schetsen uit Suske & Wiske het lijdende Leiden

Het nieuwste album van Suske & Wiske met de titel het lijdende Leiden is speciaal uitgegeven ter ere van het 125 jarig bestaan van de 3 October Vereeniging. Vanaf 12 november zijn Museum De Lakenhal de schetsen van deze speciale uitgave te bewonderen. Deze kleine presentatie maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011 maar is wel langer te zien: t/m 4 maart 2012.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.