contact    openingstijden stuur door
 
November 2011

TENTOONSTELLINGEN

Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011

Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011 nog niet gezien? Het kan nog t/m 8 januari 2012. Ontdek waarom Leiden al meer dan 400 jaar feest viert op 3 oktober. Zie het verschil tussen de 19de-eeuwse historiestukken over Leidens Ontzet en de hedendaagse versie van topfotograaf Erwin Olaf. Komt u op woensdag, vrijdag, zaterdag of zondag? In het Werkatelier vaandels maken bent u ’s middag van harte welkom om - geheel gratis - uw eigen vaandel te maken voor familie, vereniging of boven de bar in de soos.


Suske & Wiske

Tot en met 4 maart 2012 zijn in het museum veertig originele potloodschetsen en inktplaten uit het nieuwste album van Suske & Wiske te zien. Hier zie je hoe Het Lijdende Leiden is gemaakt. Stap voor stap kun je volgen hoe de bekende 3-oktoberverhalen door de tekenaars in een spannend stripverhaal zijn veranderd.
Een must voor alle fans van Suske & Wiske.

Presentatie Stalenboeken

In samenwerking met dagblad Trouw presenteert De Lakenhal t/m 8 januari 2012 een bescheiden presentatie van ‘Kunst uit de kelder’. In het depot liggen tientallen stalenboeken met honderden stofontwerpen in vele patronen en kleuren. Ze komen uit de Leidsche Katoen Maatschappij die in 1934 failliet ging en zijn zelden voor publiek te zien. Enkele exemplaren zijn nu tentoongesteld en de bezoeker kan zich verbazen over de stalen stof met batikmotieven uit het toenmalige Nederlands Indië, die in Leiden werden bedrukt.


PUBLIEKSACTIVITEITEN

Instaprondleiding

Iedere vrijdag begint om 14.00 uur de instaprondleiding over de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011. Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs tot het museum.

Boekpresentatie Het Disruptieve Museum

Het borrelt en het gist in Nederland Museumland. Overal vormen musea zich om tot netwerkmusea, tot disruptieve musea, tot musea die een radicaal nieuw antwoord geven op de vraag naar hun bestaansrecht.  Nieuwsgierig? U bent van harte welkom op 9 december 15.30 uur bij de presentatie van het boek Het disruptieve museum, geschreven door Arnoud Odding. Hieraan voorafgaand geven Valentijn Byvanck, Macha Roesink en Meta Knol een beeld van hun ideale museum en Arnoud Odding licht zijn onderzoeksresultaten toe. (Zaal open 15.00 uur.)

Leidse Salon

In de Leidse Salon, een live talkshow over de wereld van de kunst, wetenschap en politiek, ontvangt gastheer Onno Blom op 11 december cabaretier Jochem Myjer en schrijver Frans Thomése. De gesprekken worden afgewisseld met muzikale intermezzi verzorgd door slagwerker en vibrafonist Frits Landesbergen. De Salon begint om 15.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Toegang is gratis op vertoon van een entreebewijs tot het museum.

Lezing Leidens Ontzet

Jori Zijlmans, conservator van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011 sluit de serie van Studium Generale af met een lezing over Leidens Ontzet. Aansluitend is er gelegenheid tot bezichtiging van de tentoonstelling. Tijd: 13 december 19.00- 21.00 uur. Toegang: gratis op vertoon van een entreebewijs tot het museum.


AANWINSTEN

Maurice Braspenning

De tekening Pope, is afgelopen voorjaar gemaakt door Maurice Braspenning, naar aanleiding van de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance in De Lakenhal. Twaalf hedendaagse kunstenaars vertaalden het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden naar de actualiteit. Met krijt op paneel met schoolbordverf zette Maurice Braspenning de huidige Paus Benedictus XVI neer op groot formaat. Hij wijst met dit portret op de rol van de kerk in de huidige samenleving. Braspenning laat geen hemel of hel zien om ons te waarschuwen, maar bekritiseert de Paus in zijn machtige positie en verbeeldt hem als een verdoemd man met een zwart gat in zijn ziel. Vanaf 6 december is deze mooie aanvulling, op de vijf schilderijen die het museum al van hem bezit, te zien.

Jan Toorop

Tweede aanwinst is het Landschap met bomen van Jan Toorop. Hij schilderde het in 1897, geïnspireerd door het pointillisme van de Franse impressionisten Signac en Seurat. Volgens Doris Wintgens, conservator Moderne Kunst Lakenhal: ‘Wij kijken al jaren uit naar een pointillistische Toorop. Toorop had in die tijd veel invloed op de Leidse kunsticonen H.P. Bremmer en Jan Vijlbrief. Dit stuk komt zelfs uit de collectie van Bremmer, dus mooier kan niet. We verwachten de aanwinst snel en permanent te kunnen tonen in De Lakenhal.


MUSEUMWINKEL

Nog op zoek naar cadeaus? In de museumwinkel vindt u een ruime keuze, o.a. boeken, posters en kaartenmapjes met de hele serie Leidens Ontzet van Erwin Olaf.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.