contact    openingstijden stuur door
 
Januari 2012

Museum De Lakenhal inspireert!

Topjaar voor Museum De Lakenhal in Leiden

Museum De Lakenhal heeft het jaar 2011 succesvol afgesloten. Met een ruime verdubbeling van het gemiddelde bezoekersaantal naar 82.263 bezoekers kan 2011 een topjaar genoemd worden. Het museum kijkt terug op een programma boordevol kwaliteit. De tentoonstellingen Lucas van Leyden en de Renaissance  en Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011 werden door publiek en pers zeer goed ontvangen. In opdracht van Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden maakte fotograaf Erwin Olaf een nieuw hedendaags historiestuk, gewijd aan het Leidens Ontzet. Daarmee werd de geschiedenis van Leiden nieuw leven in geblazen. De tentoonstelling van Lucas van Leyden trok bezoekers uit binnen- en buitenland.

Museum De Lakenhal organiseerde daarnaast nog tal van andere projecten zoals Utopisch Nest, de Kunstroute en De Leidse Salon. Uit eigen collectie presenteerde het museum tentoonstellingen van Fer Hakkaart & Frans de Wit, Theo van Doesburg en De Stijl en Willem van der Nat. In oktober verscheen het nieuwe stripalbum Het Lijdende Leiden van Suske & Wiske, waarvan de originele schetsen nog tot en met 4 maart in het museum te zien zijn.


Museum De Lakenhal in Het aanzien van 2011


Al 50 jaar is Het aanzien van een begrip. Sinds 1962 verschijnt er elk jaar een kwalitatief hoogstaand boek over de opmerkelijkste nieuwsfeiten, de grootste sportprestaties, de mooiste films en boeken en de populairste rages in binnen- en buitenland. Han van Bree, auteur van Het aanzien van: ‘Als historicus vind ik het belangrijk om naast het hedendaagse wereldnieuws ook ‘actuele’ historische onderwerpen in Het aanzien van op te nemen; oud nieuws in een nieuw jasje dus. Daarom koos ik dit jaar voor de bijzondere foto die Erwin Olaf maakte van het Leidens Ontzet in opdracht van Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden.


Tentoonstellingsprogramma 2012

In de eerste helft van 2012 presenteert het museum zich opnieuw als COLLECTIEMUSEUM met een serie bijzondere presentaties ‘uit eigen stal’.

Van 7 april t/m 12 augustus  wordt werk van Floris Verster getoond in samenhang met teksten van zijn vriend en tijdgenoot Albert Verwey. In dezelfde periode besteedt Museum De Lakenhal, in samenwerking met het Egidius Kwartet, voor het derde jaar aandacht aan de beroemde LEIDSE KOORBOEKEN uit de 16e eeuw. Rondom deze tentoonstelling zullen diverse publieksactiviteiten worden ontwikkeld.

Van 10 maart t/m 13 januari 2013  is in het museum een bijzondere presentatie gewijd aan de kunstenaarsbeweging De Stijl.

Van 31 maart t/m 12 augustus 2012 presenteert Museum De Lakenhal de collectie TOVERLANTAARNS en organiseert voorstellingen met de oorspronkelijke toverlantaarnbeelden. Met de grootste en vroegste collectie toverlantaarns van Nederland heeft het museum een bijzondere schat in bezit. De beelden variëren van sprookjes, tronies en educatieve beelden voor kinderen, tot fraaie landschappen en erotica voor volwassenen.

Van 16 september t/m 13 januari 2013 wordt een bijzondere museale choreografie PARELEN in het museum gepresenteerd, waarin een overvloedige hoeveelheid natuurlijke parels en verbeeldingen daarvan in beeldende kunst, kunstnijverheid en etnografica door de eeuwen heen, wordt getoond. De tentoonstelling wordt samengesteld door gastconservator/choreografe Karin Post. In PARELEN is een bijzondere rol weggelegd voor moderne dans, met medewerking van o.a. Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Hans van Manen, Jiri Kylian, Krisztina de Châtel en Introdans. Daarnaast wordt samengewerkt met diverse kunstenaars. De rode draad door deze interdisciplinaire tentoonstelling is een verhaal over de parelduikster Siluce, geschreven door toneelschrijver Rob de Graaf en ingesproken door Pierre Bokma. Deze museale choreografie belooft een sprookjesachtige ervaring te worden.


Lopende tentoonstellingen

t/m 8 januari 2012
Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 2011

t/m 8 januari 2012
Erwin Olaf: Liberty

t/m 4 maart 2012
Suske & Wiske: Het Lijdende Leiden

t/m 4 maart 2012
Willem van der Nat, collectiepresentatie

t/m 19 februari 2012
Rondom De Stijl, collectiepresentatie


Publieksactiviteiten

6, 7, 8 januari 2012, start 14.00 uur
gratis instaprondleiding over de tentoonstelling
Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011
kosten: gratis op vertoon van entreebewijs tot het museum
leeftijd: alle leeftijden

4, 6, 7 of 8 januari tussen 13.00 en 16.00 uur
werkatelier vaandels maken
Neem vrienden of familie mee en combineer een bezoek aan de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011 met het maken van een eigen vaandel.
Laatste mogelijkheid, deelname is gratis.


Museumwinkel

In de winkel zijn verschillende affiches en kaarten van de tentoonstelling Leidens Ontzet verkrijgbaar én leuke gadgets, boeken en catalogi.


Goede wensen

Directie en medewerkers van Museum De Lakenhal wensen u allen een cultureel en inspirerend 2012.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.