contact    openingstijden stuur door
 
Februari 2012

Museum De Lakenhal verzamelt!

Een Rembrandt voor Leiden

De gemeente Leiden en Museum De Lakenhal hebben, met steun van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal, het vroegst bekende schilderij van Rembrandt Harmensz. van Rijn:  Brillenverkoper (1623-1624) aangekocht. Na bijna vierhonderd jaar heeft Leiden nu voor het eerst een schilderij van deze wereldberoemde Hollandse meester in eigen bezit. Rembrandt schilderde het werk omstreeks zijn 17de levensjaar in zijn geboortestad Leiden. Het schilderij maakt deel uit van een serie van vijf kleine paneeltjes, met als onderwerp de vijf zintuigen. Twee van de drie overgebleven schilderijen bevinden zich in een particuliere collectie in New York. Het derde paneel (het ‘zicht’) is nu in een speciale presentatie in het museum te bewonderen.

Om de aanwinst van de ‘nieuwe Rembrandt’ te vieren hebben alle brildragers woensdag 22 februari gratis toegang tot Museum De Lakenhal.

De aankoop van de Brillenverkoper kreeg veel aandacht in de pers.
Het NOS Journaal besteedde aandacht aan de aanwinst in de uitzending van vrijdag 17 februari; NRC plaatste het bericht op vrijdag 17 februari groot op de voorpagina; Volkskrant, Telegraaf en vele andere dagbladen volgden de dagen daarop.


Tentoonstellingsprogramma

Aandacht voor de vaste collectie

Met een serie collectiepresentaties vraagt Museum De Lakenhal extra aandacht voor beroemde kunstenaars en bijzondere onderwerpen uit de eigen verzameling. Het gaat om kunstwerken die  het verdienen om opnieuw en in een vernieuwde context te worden gepresenteerd. Rondom de collectiepresentaties worden diverse publieksactiviteiten ontwikkeld zoals lezingen, rondleidingen en workshops voor jong en oud. Zie lakenhal.nl.

t/m 4 maart 2012
Willem van der Nat
, collectiepresentatie
Voor de schilderijen en schetsen van Willem Hendrik van der Nat (1864-1929) is een aparte zaal opnieuw ingericht. Van der Nat behoorde tot een groep Leidse schilders die zich liet inspireren door de Haagse School. Hij stond bekend als schilder van dieren, vooral schapen en geiten, die hij als levende schepsels met een eigen identiteit op de voorgrond plaatste. In 2010 en 2011 verwierf Museum De Lakenhal van deze Leidse schilder het stadsgezicht met de Waardgracht in Leiden en zeven schetsboeken uit de periode 1910-1924. Deze werken zijn ook opgenomen in de collectiepresentatie.

10 maart 2012 t/m 13 januari 2013
De vroege Stijl
collectiepresentatie
In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden het tijdschrift De Stijl op. Rondom dit tijdschrift groepeerden zich kunstenaars als Mondriaan en Bart van der Leck. Zij zochten-  net als Van Doesburg-  naar een abstracte kunstvorm. In de collectiepresentatie wordt het vroege werk van Van Doesburg getoond en van de Leidse kunstenaars Harm Kamerlingh Onnes, Theo Lohman en Hendrik Valk die ook  experimenteerden met vormen van abstractie. Een extra aanvulling is het gepointilleerde schilderij Twee bomen van Jan Toorop, uit 1897, dat Museum De Lakenhal onlangs verwierf.

31 maart t/m 12 augustus 2012 
Met de grootste en vroegste collectie TOVERLANTAARNS van Nederland heeft het museum een bijzondere schat in haar bezit. In een interactieve presentatie worden de oorspronkelijke toverlantaarnbeelden via eigentijdse multimedia opnieuw getoond.

7 april t/m 12 augustus 2012
Schilderijen van FLORIS VERSTER zijn  te zien in samenhang met teksten van zijn vriend ALBERT VERWEY. In dezelfde periode besteedt Museum De Lakenhal, in samenwerking met het Egidius Kwartet, voor het derde jaar aandacht aan de beroemde LEIDSE KOORBOEKEN uit de 16e eeuw.


Activiteitenprogramma

Kinderworkshop striptekenen door Studio Vandersteen

Zelf een strip maken? Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de workshop striptekenen.
Ben je tussen 8 en 12 jaar? Geef je dan snel op via lakenhal.nl. Tijdens de workshop laat Peter Quirijnen van Studio Vandersteen zien hoe je stap voor stap een eigen verhaal tekent.
Om ideeën op te doen kun je eerst nog een bezoek brengen aan de presentatie van de originele tekeningen uit het Suske & Wiske-album Het lijdende Leiden.
De tentoonstelling van Suske & Wiske: Het lijdende Leiden over het ontstaan van dit spannende stripalbum is nog te zien tot en met 4 maart.
Datum:            woensdag 22 februari en donderdag 23 februari
Tijd:                11.00 en 14.30 uur.
Duur:              
1,5 uur
Kosten:          
€ 5, 00

Gratis instaprondleiding

In de voorjaarsvakantie, tot en met 4 maart, organiseert Museum De Lakenhal iedere dag een gratis instaprondleiding voor jong en oud. De rondleiding begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur. U wordt meegenomen langs de hoogtepunten uit de eigen collectie van het museum, zoals de schilderijen van W.H. van der Nat, de jonge Rembrandt en het hedendaagse historiestuk van Erwin Olaf.
Datum:           
tot en met zondag 4 maart
Tijd:                14.00 uur.
Duur:               1,5 uur
Kosten:           Deelname gratis op vertoon van entreebewijs.


Buiten het museum

Museum De Lakenhal is dit voorjaar ook in beeld buiten het museum met een grote publiciteitscampagne door het hele land. Topstukken uit de collectie worden benadrukt door ‘oneliners’ uit de missie van het museum: Museum De Lakenhal verzamelt, inspireert, vernieuwt en verbindt.
 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.