contact    openingstijden stuur door
 
Maart 2012

Museum De Lakenhal presenteert collectie & activiteiten Voorjaar | Zomer

Met een serie collectiepresentaties zijn in Museum De Lakenhal deze lente en zomer bijzondere collectiepresentaties te zien gewijd aan de Brillenverkoper van Rembrandt van Rijn, aan Floris Verster en zijn bijzondere band met de dichter Albert Verwey, en aan de vroege jaren van De Stijl, die in 1917 door Theo van Doesburg in Leiden werd opgericht. Daarnaast toont Museum De Lakenhal de mooiste museale verzameling 18e-eeuwse toverlantaarnplaatjes van Nederland, welke weer tot leven wordt gewekt in het museum.


Presentaties

De vroege Stijl
t/m 13 januari 2013

In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden het  tijdschrift De Stijl op, dat door de betrokkenheid van kunstenaars als Piet Mondriaan en Bart van der Leck wereldberoemd is geworden. In deze zaal is een keuze uit het vroege werk van Van Doesburg en Leidse tijdgenoten zoals Harm Kamerlingh Onnes en Hendrik Valk te bewonderen.


Rondom Jan Toorop en H.P. Bremmer 1890 – 1930
t/m 13 januari 2013

Rondom een nieuwe aankoop van het museum is een kleine presentatie ingericht. Centraal staat het  gepointilleerd schilderij van Jan Toorop getiteld:  Twee bomen, ca. 1897. Toorop woonde indertijd in Katwijk  en werd – ook internationaal – erkend als een groot en belangrijk kunstenaar. Hij zorgde voor een frisse wind binnen het Leidse kunstklimaat en beïnvloedde met zijn gepointilleerde schilderstijl onder anderen de kunstenaars H.P. Bremmer, Jan Vijlbrief, Thorn Prikker en Van Daalhoff.


Toverlantaarns
31 maart t/m 12 augustus 2012

Museum De Lakenhal bezit de mooiste museale verzameling 18e eeuwse toverlantaarnplaten van Nederland. In deze zaal worden originele toverlantaarns getoond met bijbehorende beelden van sprookjes, tronies en landschappen. Voor de jeugd zijn er interactieve installaties gemaakt. Voor volwassenen is er een erotisch kabinet.


Floris Verster en Albert Verwey
7 april t/m 12 augustus 2012

Floris Verster was rond 1888 een van de belangrijkste schilders in Nederland, als wegbereider van de avant-garde. Hier wordt zijn werk getoond in samenhang met gedichten van Albert Verwey en andere tijdgenoten van de zogenaamde Tachtigers.


Leidse Koorboeken
7 april t/m 12 augustus 2012

Enkele jaren geleden werd in Leiden een kerkschat herontdekt: zes koorboeken uit de Pieterskerk, met meerstemmige kerkmuziek uit de 15e en vroeg 16e eeuw. In deze zaal zijn de drie mooiste koorboeken te zien. Ook de muziek is er te horen, uitgevoerd door het Egidius Kwartet.


Activiteiten

De komende maanden worden tal van activiteiten rondom de presentaties georganiseerd. Er zijn diverse toverlantaarnvoorstellingen, lezingen, workshops en muzikale voorstellingen.
Alvast een aantal activiteiten uitgelicht:

Toverlantaarnvoorstelling
Op zondagmiddag 1 april geven Elisabeth en Jan-Anne Waagmeester een aantal familievoorstellingen.
Met veel kleur, beweging en muziek worden de 19e-eeuwse toverlantaarnplaatjes tot leven gewekt.
Datum:           
zondag 1 april
Tijd:                 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur
Duur:              
30 minuten
Kosten:          
Gratis, op vertoon van geldig entreebewijs tot het museum


Elke zondag gratis instaprondleiding

Museum De Lakenhal organiseert elke zondag een gratis instaprondleiding voor jong en oud. De rondleiding begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Het publiek wordt meegenomen langs de hoogtepunten uit de eigen collectie van het museum. Deelname is gratis op vertoon van uw entreebewijs.
Datum:           
Elke zondag
Tijd:                 14.00 uur
Duur:              
1 uur
Kosten:          
Gratis, op vertoon van geldig entreebewijs tot het museum

Museumweekend

Dit Museumweekend dragen alle musea de boodschap uit dat het museum elk bezoek meer dan waard is. 
Iedere bezoeker betaalt tijdens het Museumweekend dan ook het symbolische bedrag van € 1. Tijdens het museumweekend zijn er allerlei activiteiten gratis bij te wonen op vertoon van entreebewijs.

Toverlantaarnvoorstelling
Daan Buddingh en Ankie Menger geven op zaterdagmiddag 14 april een toverlantaarnvoorstelling in Museum De Lakenhal in Leiden. Met hun grote Engelse lantaarn presenteren zij een voorstelling zoals die rond 1900 in Nederland werd gegeven.
Datum:           
14 april
Tijd:                 15.00  uur
Duur:              
1 uur
Kosten:          
€1 (museumentree)


Leidse Salon
Live Talkshow over actualiteit, kunst en wetenschap. Gastheer Onno Blom met Jan Siebelink (schrijver),
Tristan Mostert (gastconservator), Ernst van de Wetering (Rembrandt Research Project) en muziek van Tom Beek (saxofonist).
Datum:            15 april
Tijd:                 15.00  
Duur:              
1,5 uur
Kosten:          
€1 (museumentree)

 
Voor de actuele tentoonstellingen en het activiteitenprogramma, kijk op lakenhal.nl of bekijk, laad of print hier voor de digitale museumbrochure.

Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breedpubliek om hen te inspireren en bij te dragen aan hun ontwikkeling.  Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg of Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.