contact    openingstijden stuur door
 
Mei 2012

Cultuurweken Leiden

De komende tijd staat in het teken van de Cultuurweken Leiden. Van 25 mei t/m 8 juli 2012 valt in Leiden een scala aan culturele evenementen en festivals te bezoeken. Ook de musea doen mee. Museum De Lakenhal onder meer met extra instaprondleidingen op zaterdagen, performances van Utopisch Nest en op 3 juni een nieuwe Leidse Salon. Voor meer informatie en het actuele programma, kijk op de website van Leiden, Stad van Ontdekkingen


Nieuws

Groen licht van stadsbestuur voor verbouwing en uitbreiding van Museum De Lakenhal

Tijdens de commissievergadering van dinsdag 15 mei heeft het stadsbestuur van Leiden ingestemd met de plannen om Museum De Lakenhal grondig te restaureren en te verbouwen. Drie jaar geleden zette de gemeente Leiden 13,5 miljoen euro opzij om de plannen, die al meer dan een halve eeuw op stapel staan, door te kunnen zetten. Als ook de gemeenteraad op 24 mei as. akkoord gaat, kan de zoektocht naar een architect van start gaan.


Activiteiten

Maarten Kroon over de spannende kanten van de Toverlantaarn           

Op zondag 20 mei vertelt schrijver Maarten Kroon over zijn boek Spokenjagers: De Toverlantaarn. Vanaf 15.00 uur leest hij voor én laat hij een selectie van zijn verzameling spannende toverlantaarnplaatjes zien. Lees meer  

Leidse Salon met Nelleke Noordervliet

Op zondag 3 juni vindt er om 15.00 uur weer een nieuwe editie van de Leidse Salon plaats. Tijdens deze live talkshow gaat gastheer Onno Blom in gesprek met gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en politiek. Ditmaal is onder meer Nelleke Noordervliet te gast. Zij presenteert haar nieuwe historische roman Vrij man. Lees meer over het boek op het blog van Museum De Lakenhal

Toverlantaarn met betoverende platen

Gastconservator Tristan Mostert en toverlantaarnspecialist Annet Duller vertellen op zaterdag 16 juni vanaf 15.00 uur over de geschiedenis van de toverlantaarn. Ze zullen in het bijzonder ingaan op het gebruik van toverlantaarns en het publiek dat de toverlantaarn bereikte, beginnend op het moment dat deze in de 17e eeuw zijn intrede deed als curieuze uitvinding en eindigend in de 20ste eeuw, toen de toverlantaarn intussen gemeengoed was geworden en de achterliggende principes nieuwe toepassingen vonden in bijvoorbeeld de speelfilm.

Utopisch Nest

Een nieuwe editie van Utopisch Nest, met op zaterdag 17 juni vanaf 14.00 uur de première van Anke Brouwer’s muzikale compositie De Toverlantaarn en lezingen van neuropsycholoog Wiebo Brouwer en goochelaar Andris Tilman. Op zondag 24 mei zal de compositie nogmaals ten gehore worden gebracht in het museum. Klik hier voor meer informatie.

Laat je betoveren op de Museumnacht Leiden

Op zaterdagavond 30 juni vindt de Museumnacht Leiden weer plaats. Vanaf 20.00 uur kun je in Museum De Lakenhal onder meer meezingen uit de Middeleeuwse Leidse Koorboeken, wervelend lichttheater van Lichtbende meemaken en je laten verwonderen door verhalen van rondleiders op zaal. De online kaartverkoop is al van start gegaan! Klik hier voor meer informatie.


Verwacht

PARELEN in KUNST, NATUUR en DANS (16/09/2012- 13/01/2013)

Museum De Lakenhal verrast met een unieke interdisciplinaire tentoonstelling rondom het fenomeen en de thematiek van de parel. Speciaal voor PARELEN in KUNST, NATUUR en DANS werken kunstenaars als Rob Birza, Berend Strik en Marijke van Warmerdam samen met de top van de danswereld, waar onder Natalia Horecna, Krisztina de Châtel en dansers van Het Nationale Ballet. Hieruit zal een serie nieuwe installaties voortkomen, die samen met kunstwerken uit de eigen collectie en bijzondere bruiklenen van onder meer Naturalis garant zal komen te staan voor een compleet nieuwe museumbeleving.

Voor de actuele tentoonstellingen en het activiteitenprogramma, kijk op lakenhal.nl of bekijk, laad of print de digitale museumbrochure.


Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en bij te dragen aan hun ontwikkeling.  Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg of Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.