contact    openingstijden stuur door
 
Maart 2011

Lucas van Leyden en de Renaissance

Van 20 maart t/m 26 juni is de grootschalige tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance te zien in Museum De Lakenhal. De expositie kwam tot stand in samenwerking met het Rijksmuseum en omvat meer dan 250 werken afkomstig uit Nederlandse en buitenlandse musea.
Voor het eerst worden de prenten, tekeningen en schilderijen van de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden getoond in de context van tijdgenoten als de Duitse schilder/graficus Albrecht Dürer, de landschapsschilder Joachim Patinir uit de Zuidelijke Nederlanden, de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondi en de Leidse schilders Aertgen van Leyden en Cornelis Engebrechtsz.
De tentoonstelling wordt begeleid door een uitgebreide catalogus, uitgave Ludion, prijs € 29,90. Een aantrekkelijk nevenprogramma wordt gepresenteerd in samenwerking met diverse Leidse partners, zie voor actuele informatie  www.lakenhal.nl.


Activiteiten in De Lakenhal, toegang is entree museum

Onder de loep
Vanaf 22 maart, elke dinsdag van 12.30 tot 13.00 uur
Tijdens lunchuur wordt een kunstwerk op de tentoonstelling letterlijk onder de loep genomen door een van de auteurs van de catalogus Lucas van Leyden en de Renaissance. Aanmelden is nodig via www.lakenhal.nl.

Gratis rondleiding
Vanaf 25 maart, elke vrijdag om 14.00 uur
Lucas van Leyden en de Renaissance
Bezoekers kunnen gratis deelnemen aan de rondleiding over de tentoonstelling, start voorplein Lakenhal.

Concerten
Zondag 10 en 24 april en 8 en 22 mei en 12 juni, om 14.00 uur
De concerten met Renaissancemuziek zijn georganiseerd i.s.m. het Koninklijk Conservatorium en worden uitgevoerd door ensembles van het Koninklijk Conservatorium. 

Lezingen
Zondag 1 mei, om 14.00 uur
Tekening en ondertekening in het werk van Cornelis Engebrechtsz en Lucas van Leyden door Jan Piet Filedt Kok, auteur catalogus Lucas van Leyden en de Renaissance.
29 mei, om 14.00 uur
Lucas van Leyden en de thematiek van zijn prentkunst door prof. dr. Ilja Veldman, auteur catalogus Lucas van Leyden en de Renaissance.


Activiteiten buiten De Lakenhal

Studium Generale Universiteit Leiden organiseert de gratis serie lezingen Lucas van Leyden en zijn werk, voor meer informatie zie www.studiumgenerale.leidenuniv.nl.

Op vertoon van uw toegangskaart tot De Lakenhal krijgt u 25% korting op entree Hortus botanicus Leiden waar u een speciale wandeling kunt maken door de 16de-eeuwse Clusiustuin. Zie www.hortusleiden.nl voor meer informatie. In de Universiteitsbibliotheek Leiden is t/m 19 juni de tentoonstelling Boek en Plaat, Europese boekillustratie ten tijde van Lucas van Leyden gratis te bezoeken. In het Rembrandthuis in Amsterdam laat de tentoonstelling Rembrandt & Lucas van Leyden de invloed van Lucas op Rembrandt zien en het Archeologisch centrum Leiden presenteert t/m 26 juni een expositie over het dagelijks leven in de 16e eeuw onder de titel Aan het werk met Lucas van Leyden!
Van 27 maart t/m 1 mei is in Scheltema Leiden een show met werk van twaalf hedendaagse Leidse kunstenaars, geïnspireerd  op het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, te zien onder de titel ’t Laatste Oordeel van Leiden , twaalf actuele interpretaties.


Exclusieve ontvangst Lucas van Leyden

27 maart, vanaf 10.30 uur
Exclusieve ontvangst voor lezers NRC Handelsblad met bezoek tentoonstelling en inleiding door Christiaan Vogelaar, conservator oude kunst Lakenhal, aanmelden via www.lakenhal.nl, toegang € 15,- per persoon.


Nationaal Museumweekend

2 en 3 april
Tijdens dit weekend is de toegang alleen de toeslag voor de tentoonstelling: € 5. Op zondag, van 15.00 tot 16.30 uur, vindt de Leidse Salon plaats, een live talkshow met gastheer Onno Blom en gasten Elco Brinkman, Thomas Rosenboom, Casper Faassen, Christiaan Vogelaar en jazz-zangeres Deborah J. Carter.


 
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal. Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.