Naar de website van Museum De Lakenhal
contact openingstijden stuur door
     
September 2010

Nieuwsbrief Museum De Lakenhal


In uw mailbox de nieuwe maandelijkse nieuwsbrief van Museum De Lakenhal. De komende weken gebeurt er veel in het museum: maar liefst vijf hedendaagse kunstenaars presenteren hun werk in de museumzalen, de historische afdeling is geheel vernieuwd en opnieuw gaan honderden objecten over de rollerband van Werk in Uitvoering. Ook is er bijna iedere week wel een bijzondere bijeenkomst of lezing. Dus: alvast excuses voor de lange nieuwsbrief en we zien u graag terug in ons museum!

 
     
     
Zondag 26 september Leidse Salon met o.a. Franca Treur, Jan Rothuizen en Bert van den Brink.

Aanstaande zondag vindt een nieuwe editie plaats van de reeks Leidse Salons, waarin Onno Blom gasten ontvangt uit de wereld van de kunst, wetenschap en politiek. Deze keer zijn dat schrijfster Franca Treur (Dorsvloer vol Confetti), kunstenaar Jan Rothuizen, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde Gert Oostindie en conservator Leidse geschiedenis Jori Zijlmans. De muziek wordt verzorgd door componist en jazzpianist Bert van den Brink, die deze keer de accordeon bespeelt.  
Aanvang: 15.00 uur. Entree = entree museum.


Lees meer >>
 
     
     
Kunstenaarsingrepen

Onderdeel van Werk in Uitvoering is de vraag aan hedendaagse kunstenaars zich te verdiepen in de collectie of de museumgeschiedenis en de resultaten hiervan te presenteren in het museum. Doel is een nieuwe dimensie te geven aan bestaande opstellingen en objecten. Roy Villevoye, Jan Rothuizen, Ni Haifeng, RNul Interactive en Bente Hamel & Catherina van Campen bezochten eerder dit jaar diverse malen  het museum en vertaalden hun belevenissen in nieuwe kunstwerken en verrassende presentaties. Zeker tot 31 december 2010 te zien.


Lees meer >>
 
     
     
Lakenhal en 3 oktober

Het oudste volksfeest van Nederland vindt dit jaar plaats op maandag 4 oktober. Na het ophalen van de haring en witte brood, bezoeken vele mensen Museum de Lakenhal om de hutspot te bekijken. Het museum is open tussen 10.00 en 12.00 uur en er zijn doorlopend rondleidingen. Zowel het museumbezoek als de rondleidingen zijn gratis. Op zondag 3 oktober vinden er eveneens doorlopend rondleidingen plaats, onder andere over de geheel vernieuwde historische afdeling.


Lees meer >>
 
     
     
Zondag 17 oktober: Hebben is houden: lezing over verzamelen

Honderdduizend suikerzakjes, dertigduizend boeken, twintigduizend T-shirts, ruim tienduizend bierblikjes, zesduizend uilen en bijna negentig paar sneakers. Er wordt wat verzameld in Nederland. Dat roept vragen op.
Socioloog Jaco Berveling dook in de wereld van verzamelaars en houdt deze middag een lezing die geschikt is voor het hele gezin. Wie naar zijn verhaal geluisterd heeft of zijn boek Hebben is Houden heeft gelezen, kijkt nooit meer hetzelfde naar een verzamelaar of verzameling.
Aanvang: 14.00 uur, entree  = entree museum.


Lees meer >>
 
     
     
Dichters over het Laatste Oordeel

Zaterdag 30 en zondag 31 oktober staat Leiden in het teken van het wereldberoemde schilderij Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden.
Samen met de Leidse Schouwburg organiseert de Lakenhal een ‘dodelijk weekend’. Op zaterdagavond 30 oktober wordt u toegezongen door de beste zanger en dichters van dit moment: Huub van der Lubbe, Gerrit Komrij en Ilja Leonard Pfeijffer. Zondagmiddag scharen maar liefst tien dichters zich rondom het wereldberoemde schilderij in het museum en dragen zij de gedichten voor die zij op ons verzoek over Het Laatste Oordeel schreven. Met: Alfred Schaffer, Hagar Peeters, K. Schippers, Gerrit Komrij, Ilja Leonard Pfeiffer, Saskia de Jong, Frank Koenegracht, Rob Schouten, Mustafa Stitou en Anne Vergter. Voor deze laatste bijeenkomst is een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Aanvang 14.00 uur, entree 35 euro, inclusief bibliofiele uitgave.


Lees meer >>
 
     
     
Herfstvakantie: tinnen soldaatjes gieten!

In het museum staat een verzameling tinnen soldaatjes opgesteld. Kinderen kunnen op woensdag 20 en donderdag 21 oktober een zelf gekozen tinnen figuur laten gieten en beschilderen. Tingieter Jan Veenendaal neemt een grote collectie gietvormen mee, zodat er een ruime keuze is uit bijvoorbeeld soldaatjes, matrozen en schepen. Na afloop mogen de kinderen hun figuur mee naar huis nemen.
De entree voor het museum en de workshop is gratis voor kinderen. Aanvang: 14.00 uur.


Lees meer >>
 
     
     
     
U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van Museum De Lakenhal.
Stelt u geen prijs meer op toezending van de nieuwsbrief, kunt u zich hier afmelden.