Eerste slag Rembrandt vijfje, juli 2006 te Leiden, 7 juli 2006

Berend Strik (ontwerp)

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Eerste slag Rembrandt vijfje in houten kistje met boekje. Het object bestaat uit drie onderdelen, te weten: A) Herdenkingsmunt B) Kistje C) Boekje Zilveren herdenkingsmunt, ter viering van de 400ste geboortedag van Rembrandt Harmensz. van Rijn. Eerste slag van een oplage van 75 stuks. Op de voorzijde het portret van Rembrandt. Op de achtergrond herhaling van de tekst "REMBRANDT VAN RIJN 1606-2006". Rechts van het portret staat "5 EURO". Op de keerzijde het portret van koningin Beatrix. Op de achtergrond herhaling van de tekst: "BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN". In de rand is geslagen: "GOD ZIJ MET ONS". De munt is vaccuum verpakt in perspex en in een houten kistje gelegd, dat gevoerd is met zwart fluweel. Op de deksel van het kistje staat een logo met de tekst: "Koninklijke Nederlandse Munt". Hieronder: "Eerste slag Rembrandt Vijfje Juli 2006 te Leiden". Aan de binnenzijde van het deksel van het kistje is een boekje geklemd met informatie over de munt, de ontwerper, en de gelegenheid waarvoor het ontwerp is gemaakt. De titel van het boekje luidt: "Eerste Slag" "Het Rembrandt Vijfje" "7 juli 2006 - 5 Euro Zilver Proof". In het boekje staan een tweetal teksten: 400 jaar Rembrandt Om de 400ste geboortedag van Rembrandt op gepaste wijze te vieren, slaat de Koninkijke Nederlandse Munt een zilveren herdenkingsmunt met daarop een meesterlijk zelfportret: het Rembrandt Vijfje. Op 15 juli 1606, aan het begin van de Gouden Eeuw, wordt Neerlands grootste schilder geboren: Rembrandt Harmenszoon van Rijn. De jonge Rembrandt heeft veel in zijn mars en laat dat zijn leermeesters al snel zien. Na een korte maar intensieve leerperiode vestigt hij zich als zelfstandig schilder, eerst in Leiden en daarna in Amsterdam. Rembrandts werk valt op door een uiterst geraffineerd spel met licht en donker en een fel kleurgebruik. Kijk maar eens naar de Nachtwacht, Het Joodse Bruidje, De Staalmeesters of één van zijn ontelbare zelfportretten, waarvan er overigens nog regelmatig nieuwe worden ontdekt. Het Rembrandt Vijfje De Amsterdamse beeldend kunstenaar Berend Strik tekende voor het ontwerp van het Rembrandt Vijfje. Hij liet zich inspireren door een zelfportret van Rembrandt dat hangt in het Mauritshuis in Den Haag, de voormalige thuisbasis van Willem van Oranje. Door zowel het portret van Koningin Beatrix als Rembrandt van borduursteken te voorzien, eert Strik de artistieke vrijheid die de oude meester zo kenmerkt: "Bij Rembrandt telde het resultaat. Hij plakte zelfs oude verfkorsten op als dat voor mooiere contrasten zorgde!" Voor het ontwerp van het Rembrandt Vijfje combineert Strik verschillende technieken: op een gelaserde foto modelleert hij de lijnen van het borduursel. Het resultaat is een tastbare herinnering aan één van de grootste meesters van de Nederlandse schilderkunst. Op de achterzijde van het boekje de gegevens over de munt: zilvergehalte, gewicht, diameter, kwaliteit, nominale waarde, ontwerp en rand.

Object

Titel
Eerste slag Rembrandt vijfje, juli 2006 te Leiden
Objectnamen
kistje, munt (ruilmiddel)
Inventarisnummer
10650
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Berend Strik (ontwerp)
Koninklijke Nederlandse Munt
Datering
7 juli 2006
Signatuur
Op de schouder van Rembrandt: BS
Merkteken
Voor de signatuur BS staan twee merkjes en achter de signatuur BS een sterretje in een cirkel.
Materialen
fluweel, hout, papier, zilver, plexiglas
Techniek
geslagen
Afmetingen
Algemeen: 3,2 x 0,5cm (32 x 5mm)
Gewicht: 14g
Doosje: 4 x 14,3 x 9,8cm (40 x 143 x 98mm)

Onderwerp

Voorstelling
koningin, mansportret, vrouwenportret
Afgebeelde persoon
Rembrandt Harmensz. van Rijn

Verwerving

Datum
2006
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan